НОВИНИ

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение във Великобритания

Президентът Румен Радев е на работно посещение във Великобритания по покана на кралица Елизабет Втора. В първия ден от визитата той посети щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд и се срещна с неговия командир вицеадмирал Клайв Джонстън.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:21, 17.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Вицеадмирал Клайв Джонстън запозна президента Радев с работата на Морския оперативен център. Двамата са обсъдили операцията „Сий гардиъв“ в Средиземно море, в която участват и български военни. А основната ѝ цел е да осигурява свободното плаване и противодействие на тероризма. Командването оценява високо ежегодното участие на България с един кораб в операцията.

Двамата са коментирали и мерките за сигурност в Черно море. Вицеадмирал Джонстън е дал висока на работата на нашите офицери.

Румен Радев президент на Република България: Искам също така да подчертая огромната оценка, която и вицеадмирал Джонстън даде на нашите офицери, назначени на международни длъжности тук. Това, което казах, наистина е много важно, защото тук те придобиват опит, с който, когато се върнат, ще можем да имаме една много по-голяма съвместимост на нашите военноморски сили.
;

Подчертана беше отличната организация и провеждане на българското военноморско учение с международно участие „Бриз 2018“. Към учението има голям интерес за участие от съюзни сили, защото предоставя отлични възможности за тренировка по морска сигурност.

;

Вицеадмирал Джонстън и президента Радев коментираха и трагедията в в Крим днес.

вицеадмирал Клайв Джонстън, командир на MARCOM: Опасявам се, че не знам много за това, но смятам, че жизненоважен е премереният подход.
Румен Радев президент на Република България: Това, което обсъждахме на брифинга е, че в днешно време, в този динамичен и все по-несигурен свят сигурността се гарантира с изграждане на способности. Това е и нашата основна задача като съюзници.

Тази вечер президентът Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оневиниха собствениците на съборения тютюнев склад в Пловдив
Оневиниха собствениците на съборения тютюнев склад в Пловдив
Европа на отечествата - какви са предизвикателствата пред европейската общност
"Европа на отечествата" - какви са предизвикателствата пред европейската общност