"Моят призив е: по-малко оръжия, повече диалог", заяви президентът Румен Радев по време на днешната си лекция в УНСС в отговор на въпрос на студент от аудиторията за операцията на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

София

© снимки: БТА

Политиците на всички участващи страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби, друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора - с техните емоции и страхове. Само едно изтърваване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Това трябва да се отчита, посочи президентът.

Той коментира, че за успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига.

"Специално за тази операция - военен ефект - пренебрежим; финансов ефект - минус половин милиард долара; политически ефект - предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара. Но според мен основният ефект беше върху ООН. Тази операция доказва, че ООН е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести засега. Това увеличава риска за света вместо да го намалява", коментира Румен Радев.

Той добави, че ситуацията в Сирия се различава много от двете войни в Залива, Косово и Либия. "Тогава беше просто - имахме коалиция срещу режима. Сега на театъра на военните действия в Сирия имаме от една страна - САЩ, Франция и Великобритания, имаме и други силни играчи -Турция, Израел, Иран, всеки от които преследва собствени интереси и провежда независими операции. Трябва всички страни да осъзнаят този факт и най-вече голямата разлика - Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и осезаемо присъствие и ангажимент. Не може в тази ситуация да се прилагат стратегии от минали конфликти, защото те могат да ни изправят пред още по-големи предизвикателства", коментира държавният глава.

"Президентът е президент на всички българи и той не може да създава политически партии. Но, ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии. И аз ще разбера българските граждани", отговори Радев на друг въпрос от аудиторията - как смята да реализира бъдещите идеи и смята ли да създаде политическа партия.

По-късно пред журналисти Румен Радев отговори отрицателно на въпрос беше ли съгласувана с него позицията на българското правителство по отношение на извършените въздушни удари по цели в Сирия и дали сме знаели предварително от нашите партньори, участвали в нея.

"Служба "Военна информация", ДАР свършиха своята работа, те успяха все пак да информират най-вече и за нашите граждани, които се намират в тази държава", посочи Румен Радев. Попитан дали правителствената позиция е трябвало да бъде съгласувана с него, президентът коментира, че това е въпрос на процедури на комуникация и добави, че е винаги отворен за комуникация и диалог.

"Вие си направете изводите, в случая не става въпрос за доверие", коментира президентът в отговор на въпрос дали това, че партньорите ни не са ни уведомили, означава, че ни нямат доверие. "Според мен това ясно показва коя държава с какъв военен капацитет разполага", добави Румен Радев.

"Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено във все по-влошаващата се среда за сигурност. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България за неутрализиране на рисковете и заплахите пред нашата сигурност", каза президентът, попитан защо е променил темата на предстоящото заседание на КСНС.

Президентът припомни, че преди почти година имаше КСНС с ясно взети решения за изграждане на необходимите отбранителни способности, за модернизацията на армията и за повишаване на статуса на военнослужещите. "Искам да чуя отговори какво трябва да се направи, за да бъдат изпълнени тези решения", добави държавният глава. По думите му ще бъде разгледана обстановката не само в Сирия, но и на Балканите.

На въпрос какви мерки ще разглежда Съветът във връзка с влошаващата се ситуация в Близкия изток, президентът Радев посочи, че ще се дискутира средата за сигурност, и в Сирия, в глобален план, както и на Балканите - в регионален, където обстановката също не е от най-спокойните, както и какво правят съседите ни, какви модернизационни програми разгръщат, какви разходи дават за въоръжение, за какво се готвят. "Ще се обсъжда и какво правим ние като модернизационни програми и належащи мерки. Колективната система за сигурност в НАТО, колективната отбрана не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а го налага", напомни президентът.

Президентът Радев беше попитан, предвид втвърдяващата се позиция на ЕС и НАТО по отношение на случая "Скрипал", на използването на химическо оръжие в Сирия, дали смята, че точно сега е моментът да се организира негово посещение в Русия, на което той отговори, че българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо противопоставяне.

"Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата срещу тероризма, в това как да снижаваме това напрежение. В тази връзка мисля, че диалогът и каналите за него трябва да бъдат запазени", добави държавният глава.

Той поясни, че точни дати за негова визита в Москва се уточняват, но засега става въпрос за 21 и 22 май. Посещението на руския президент в България е обсъждано само по принцип, засега няма никакви точни периоди и дати за него, уточни още Румен Радев.