Държавният глава изтъкна важността на провеждането на честни и прозрачни избори. Тема на разговора беше и начинът, по който ще се организира машинното гласуване на предстоящия вот за европарламент.

По време на срещата с новоизбрания състав на ЦИК президентът Румен Радeв изтъкна, че времето до изборите за европейски парламент е изключително ограничено. По думите му приемствеността е ключов фактор за успешната работа на комисията. Добра организация, намаляване на броя на недействителните бюлетини и на възможностите за манипулация на вота бяха сред приоритетите, очертани от държавния глава.

Румен Радев, президент на Република България: Провеждането на честни, свободни и прозрачни избори са едно от най-големите завоевания на демокрацията и тези завоевания трябва да се отстояват с всеки избор.
Депутатите приеха новия ръководен състав на ЦИК

Депутатите приеха новия ръководен състав на ЦИК

Депутатите избраха председател, заместници и секретар на новата Централна избирателна комисия. Начело на ЦИК застава Стефка Стоева, номинирана от ГЕРБ...

Радев изтъкна важността на критериите, по които машините за електронно гласуване ще се разпределят в секционните избирателни комисии.

Стефка Стоева, председател на ЦИК: Ще започнем да работим върху критериите за справедливото разпределение 3000-те машини. Неравенство ще има, но то така е заложено в закона за тези избори.
Румен Радев, президент на Република България: Много е важно да не се допусне компрометиране на машинния вот.
Стефка Стоева, председател на Централната избирателна комисия
Стефка Стоева, председател на Централната избирателна комисия © БНТ

След срещата стана ясно, че обществената поръчка за машините ще бъде стартирана най-вероятно другата седмица.

Кристина Стефанова, ЦИК: В понеделник ще дойде IT специалист, който отново да провери документацията и следващата седмица да сме готови за стартиране на процедурата.
Стефка Стоева, председател на ЦИК: Времето е толкова кратко всички знаем. Ние правим всичко възможно.

След евровота президентът отново ще покани състава на ЦИК заедно с представители на Агенцията за електронно управление. Съобщи, че тема на разговора ще бъде разработването на карта за експериментално въвеждане и приемане на електронно дистанционно гласуване, очаквано от милиони българи както зад граница, така и в България.