НОВИНИ

Президентът Румен Радев се срещна с Путин в Санкт Петербург

Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин разговаряха в двореца Константиновский в Санкт Петербург. Българският държавен глава е в Русия за участие в международния икономически форум. Радев подчерта , че втората им среща в такъв кратък период е знак за нова динамика в двустранните отношения.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 06.06.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Путин и Радев се срещат за втори път след разговора им в Сочи през май миналата година. Тогава след 10 годишно прекъсване беше възстановен диалогът на най-високо политическо ниво между България и Русия.

Румен Радев подчерта, че втората им среща в такъв кратък период е знак за нова динамика в двустранните отношения.

Русия има място в изграждането на АЕЦ Белене и в задълбочаване на доставките на руски газ през България за Централна Европа, каза още Румен Радев.

Владимир Путин - президент на Русия: Много се радвам отново да се срещнем с Вас. В началото на нашата среща ние констатираме, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. За това говори не голям, но устойчив стокообмен за първото тримесечие на годината - позитивна динамика се отбелязва с ръст от 2,8 %. По абсолютни цифри бихме могли да постигнем повече, но се радваме, че се активизираха отношенията между правителството, парламентите. Започна работа на междуправителствената комисия. Това показва, че използваме всички направления за активизация на нашите отношения във всички направления. Надявам се, че вашето участие и работата на Международния икономически форум ще бъдат интересни и полезни.
Румен Радев, президент на Република България: България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва интензивни отношения с Руската федерация, дори в условията на тази по-сложна обстановка. Считам че, конструктивния и отворен диалог, и прагматичното сътрудничество са ключът към мирна и просперираща Европа. Знаете, имаме вече два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор. В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството на САЩ продължава кампанията Силата е в теб
Посолството на САЩ продължава кампанията "Силата е в теб"
Управляващите предлагат намаляване на субсидиите на 1 лев за получен глас
Управляващите предлагат намаляване на субсидиите на 1 лев за получен глас