Президентът Румен Радев е на работно посещение в Русия. Той определи днешната си среща с министър-председателя Дмитрий Медведев като пробив в отношенията, защото това е първата среща на най-високо равнище след продължително прекъсване.

Активният политически диалог е важно условие за резултатите във всички останали области от взаимен интерес, каза Румен Радев.

Българският президент подчерта, че Русия е стратегически партньор на България в областта на енергетиката.

Според него трябва да се работи за преки доставки на газ от Русия за България през Черно море.

Дмитрий Медведев очаква, че визитата на президента Радев ще придвижи двустранните отношения на ново ниво, очаква също в скоро време и посещение на премиера Бойко Борисов.

Румен Радев, президент на Република България: Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС. Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. Също така сте в течение, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии, решения в българското правителство и българския парламент. Вие ще бъдете запознати с хода на тези дейности. Понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие.
Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Трябва да се активизират търговско-икономическите отношения. Наша задача е да дадем по-голяма динамика на отношениятa. Скоро очаквам и премиерът Борисов да посети Русия.
Румен Радев: Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката

Румен Радев: Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката

Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модерниз...