НОВИНИ

Президентът Румен Радев се включи в тържествата за Априлското въстание в Клисура

България отбелязва 143 години от избухването на Априлското въстание. В Клисура продължават честванията от обявяването на въстанието с отдаване на почит към загиналите за каузата на Освобождението. Президентът Румен Радев се включи в тържествата в града.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
12:05, 01.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Стотици хора се събраха в града, който въстава втори, но е изпепелен първи. Клисурци много ревностно пазят традицията да правят възстановка на Априлското въстание всяка година. Президентът Румен Радев им благодари, защото дават безценен урок а той е именно, че народ, чийто мъже застават с пушки пред многоброен враг в името на правдата и чийто жени хвърлят децата си в бездната, за да не бъдат опозорени, не може да бъде смачкан.


Румен Радев - президент на Република България: Черешовото топче макар и за ден ни буди от унинието и апатията. Събитията преди 143 години ни припомнят за моралната сила и величието на един народ - готов на саможертва в името на свободата и бъдните поколения. Искам да поднеса своята благодарност и признателност към всички вас - потомци и родолюбиви българи, които не само пресъздавате славата и величието на онези дни, но които пренасяте този завет на дедите ни от поколение на поколение. Докато ви има вас, докато децата ви растат с възстановките, с българските песни и възрожденския дух, безродниците няма да затрият нашата история. А народ без минало няма и бъдеще. За това сме длъжни да помним. Да живее България!

Над Клисура все още се издига димът от пушките на въстаниците. И тази година беше почетена паметта на загиналите за свободата на България, а паметникът на Боримечката за пореден път чу пристигането на въстаниците и гърмежът на черешовото топче.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди 143 години в Копривщица пуква първата пушка (ГАЛЕРИЯ)
Преди 143 години в Копривщица пуква първата пушка (ГАЛЕРИЯ)
Стихия в община Две могили: Разрушени пътища, отнесени покриви и паднали дървета
Стихия в община Две могили: Разрушени пътища, отнесени покриви и паднали дървета