НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Ще наложа вето на антикорупционния закон

Президентът Румен Радев каза, че ще наложи вето на антикорупционния закон. Въпросът не е само в назначаването на ръководството на антикорупционния орган, медийно това се преекспонира, коментира Радев пред журналисти.

bnt avatar logo
от БТА
13:15, 15.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
президентът румен радев наложа вето антикорупционния закон

Според него дебатът изобщо не е в назначаването, а трябва да е за същността и духа на закона. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум, смята президентът.

По думите му този закон не разкрива корупционни схеми и модели, той ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без акцентиране върху наказателното преследване. Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни, той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупция, а в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправяне с неудобните, заяви президентът.

Той посочи, че няма за самоцел да назначава ръководството на този орган, а това, за което настоява, е да има баланс на властите при назначаването.

Попитан дали това означава, че ще наложи вето, Радев отговори "Да, разбира се".

В отговор на въпрос за обществената поръчка за ремонта на МИГ-овете, Румен Радев коментира, че има дефицит на стратегическо и държавническо мислене по отношение на секторите сигурност и отбрана. Има харчене на парче, няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори поне за 10-15 години напред, смята той. За мен тенденцията на една абсолютна разпиляност все повече набира скорост, отбеляза Радев и посочи, че ще постави и тези въпроси на предстоящия на 9 януари КСНС.

Според него министърът на отбраната е поставен в трудна ситуация и все повече започва да го осъзнава. Надявам се да има разум и при инвестициите за Миг 29, те са наложителни, но може много да се коментира в какви параметри, водещото трябва да бъде новата техника, там да бъде приоритетът, посочи Радев. Той изрази надежда управляващите да си отговорят дали процедурата за корабите отговаря напълно на всички принципи за прозрачност, обективност и конкурентност.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контраадмирал Митко Петев получи Медал за заслуги БЧК
Контраадмирал Митко Петев получи "Медал за заслуги БЧК"
МВнР с информация по повод стачката на Райънер в Италия
МВнР с информация по повод стачката на "Райънер" в Италия