Шипка е капитал от историческо достойнство, който хиляди доблестни мъже ни завещаха, и който ние не бива да подменяме. Това каза президентът Румен Радев на връх Шипка по време на тържествата по повод 140-годишнината от освобождението на България от турско робство.

© БТА

"Събрали сме се днес на този див, чутовен връх, да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало, заяви президентът и допълни, че под снега в пръстта на Св. Никола, Околчица, Орлово гнездо и в околните редути, лежат много кости. По думите му след 140 години трудно някой ще каже кои от тези кости са български и кои руски. Според него именно с тези кости е съградено скелето българската свобода, както и на руската и българска бойна слава.

Президентът Радев благодари на българския патриарх Неофит и на руския патриарх Кирил за съслужението, мъдрите думи, признателността и благодарността, както и за християнския дух, който осмисля свободата и възвисява човека. "Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално освобождение", допълни Румен Радев.

Героизмът на историческия връх Шипка

Героизмът на историческия връх Шипка

Честит 3-ти март! 140 години Свободна България! Със саможертвата си българските опълченци и руските, румънските и финландските войници извоюваха право...