Президентът Румен Радев ще встъпи в длъжност днес на официална церемония на пл. "Св. Александър Невски", на която ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев. На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

© БТА
Гледайте НА ЖИВО по БНТ встъпването в длъжност на Румен Радев

Гледайте НА ЖИВО по БНТ встъпването в длъжност на Румен Радев

Всичко важно около тържествената церемония по встъпването в длъжност на президента Радев ще може да видите днес в прякото предаване на БНТ, което запо...

На церемонията днес президентът Росен Плевнелиев ще приеме строя на почетния караул за последен път. Новият президент също ще приеме строя на гвардейците. Президентите Плевнелиев и Радев ще произнесат слова. Ще бъде изпълнен химнът на България, а 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти ще положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията ще завърши с тържествен марш на почетния караул. След това президентите Плевнелиев и Радев, и техните вицепрезиденти ще отидат в храма "Св. Александър Невски". Там патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи молебен.
След церемонията, на "Дондуков"2 ще се състоят срещи между двамата президенти и между вицепрезидентите. След разговорите новите президент и вицепрезидент ще изпратят предшествениците си на парадния вход на институцията.