Председателят на Върховния административен съд подкрепи идеята на правосъдния министър да се създаде възможност за временно отстраняване от длъжност на всеки един от тримата големи в съдебната власт по време на разследвания и дисциплинарни производства. Днес Георги Чолаков се срещна с президента в рамките на консултациите за критериите за избор на нов главен прокурор.

Държавният глава и председателят на Върховния административен съд са обсъдили предложенията на Данаил Кирилов за създаване на ясни правила за търсене на отговорност и отчетност на главния прокурор и председателите на върховни съдилища. Георги Чолаков е посочил, че законът трябва да предвижда възможност за временно отстраняване от длъжност.

Георги Чолаков, председател на ВАС: Подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от тримата големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството, но това в момента не е уредено.

На срещата е обсъдена и процедурата за избор на нов главен прокурор. Президентът е отбелязал, че кандидатурите трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Според Румен Радев обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Георги Чолаков смята, че е най-добре вътрешен за прокуратурата човек да бъде избран за наследник на Сотир Цацаров.

Георги Чолаков, председател на ВАС: Все пак, когато е човек, който е действащ прокурор, той е наясно с проблемите и по-бързо може да започне да работи. Както беше при мен. Мен ми беше по-лесно да започна да работя като председател, защото знаех всички проблеми във Върховния административен съд.

Чолаков е убеден, че изборът на нов главен прокурор ще бъде професионален, а не политически.

Утре президентът ще се срещне с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.