НОВИНИ

Президентът се срещна с шефа на Европейския съюз за радио и телевизия

Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия Ноел Къран заедно с генералните директори на БНТ и БНР се срещнаха днес с президента Румен Радев, за да обсъдят промените в медийния сектор. Държавният глава посочи необходимостта от усъвършенстване на медийното законодателство в България. Така според него ще се повиши прозрачността в собствеността на медиите, тяхното финансиране, както и на критериите за формиране на субсидията за обществените медии.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:11, 16.05.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Президентът Румен Радев и генералните директори на Европейския съюз за радио и телевизия, БНТ и БНР се обединиха около позицията, че обществените медии носят отговорност пред гражданите за утвърждаването на професионалните стандарти в журналистиката.

Изразиха и притеснение, че обществото може да плати много висока цена, ако плурализмът в медиите отсъства и липсва доверие в тяхната обективност, а те се възприемат предимно като източник на пропаганда или реклама. Фалшивите новини също бяха във фокуса на разговора.

Ноел Къран - генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU): Нужна е алтернатива, независим източник на качествени новини, до които хората да имат достъп. И това не e единственият, но един от отговорите на феномена фалшиви новини. И обществените медии са един от отговорите. Не става въпрос само за регулиране на платформите, но също и за предлагане на алтернативи, където хората да потърсят качествените независими новини и журналистика.
Константин Каменаров - генерален директор на БНТ: Това, което сподели Ноел и господин президента, е, че е наша отговорност да направим така, щото публичните медии в България да бъдат уважавани от публиката. Това е наше задължение и ние това работим.
Александър Велев - генерален директор на БНР: Трябват ясни правила във финансирането и повече доверие в националните медии, в обществените медии, където да се инвестира в бъдещето, защото борбата с така наречените "фейк нюз", с лъжливите новини могат да я водят успешно само обществените медии.

Ноел Къран е на посещение в България за участие в срещата на обществените радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отблокира замразените пари по ОП Наука и образование за интелигентен растеж
ЕК отблокира замразените пари по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"
Остава в сила бедственото положение в ​Бяла Слатина и Плевен
Остава в сила бедственото положение в ​Бяла Слатина и Плевен