НОВИНИ

Президентът сезира КС за три от въпросите в референдума на Слави Трифонов

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд по три от въпросите на референдума, иницииран от Слави Трифонов. Въпросите бяха одобрени без редакция от мнозинството в Народното събрание.

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:13, 27.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Президентът поиска Конституционният съд да се произнесе дали противоречат на Конституцията въпросите - да се гласува и дистанционно по електронен път при избори и референдуми, броят на народните представители да бъде намален на 120, както и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура.

;

В прессъобщението се напомня, че Росен Плевнелиев винаги е подкрепял активното гражданско общество и застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни въпроси ще засили доверието в политическата система и може да направи политическата среда по-стабилна. Според него обаче това не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто е принципът за върховенство на правото.

Плевнелиев напомня решението на Седмото Велико народно събрание, че нова Конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани от Велико народно събрание. Президентът вярва, че е изключително важно референдумите да се развиват въз основа на ясни правила. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат компютърно обучение в детските градини в Бургас
Въвеждат компютърно обучение в детските градини в Бургас
Пътуванията между Русия и ЕС през 2015 г. са намалели с 20%
Пътуванията между Русия и ЕС през 2015 г. са намалели с 20%