НОВИНИ

​Президентът свали доверието си от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, като още вчера покани неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, който свиква в понеделник.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:53, 04.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
​президентът свали доверието шефа кпконпи пламен георгиев
Румен Радев, президент: Считам, че така е редно, докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде най-малкото встрани. Защо свиквам КСНС? Да, имаме проблем, проблемът е сериозен. Това е проблем на доверието в държавността и както виждате - как реагират партиите в момента, с оставките те казват, проблемът е приключен. Той може да бъде приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата.
Ако ние искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава, който се е отклони от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона. Това е моето категорично мнение. И въпросът е не на този съвет само да разглеждаме какви мерки да бъдат предлагани в това отношение, въпросът е да отиваме много по-надълбоко, това, за което винаги съм настоявал. Не да вземаме мерки спрямо нарушителите само, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми при управленски решения, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички, т.е. да се борим с всички възможни условия и механизми в момента, които създават условия за корупция. И много е важно органите, които точно следят правоохранителните органи за наличие, за борба с корупцията, те да бъдат пример за чистота. Аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи, защото без здрава съдебна система, нямаме правова и просперираща държава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Корнелия Нинова: Внасяме подписи в НС за отстраняване на Пламен Георгиев
​Корнелия Нинова: Внасяме подписи в НС за отстраняване на Пламен Георгиев
Правят ДНК профил на близки на загиналото семейство при авиокатастрофата
Правят ДНК профил на близки на загиналото семейство при авиокатастрофата