Президентът Доналд Тръмп още не е взел решение за съдбата на ядреното споразумение с Иран, заяви неговият съветник по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес.

© БТА / АРХИВ

„Още няма решение по този въпрос“, каза Болтън в интервю за телевизия Фокс нюз. Тръмп трябва да обяви на 12 май дали ще „скъса“ споразумението, подписано през юли 2015 г. след продължителни и трудни преговори.

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран

Лидерите на Великобритания, Франция и Германия са се обединили около мнението, че иранското ядрено споразумение е най-добрият начин да бъде спрян Техе...

Президентът проучва предложението на френския му колега Еманюел Макрон за започване на преговори за ново споразумение с по-голям обхват, добави Болтън. Програмата, с която Либия се отказа от ядрените си амбиции, трябва да послужи за модел за отказ на Северна Корея от ядреното оръжие, продължи съветникът по националната сигурност.

Според нас е приложим либийският модел от 2003-2004 г. за обещания от севернокорейския лидер Ким Чен-ун отказ от ядреното оръжие, каза Болтън. През декември 2003 г. тогавашният либийски лидер Муамар Кадафи се отказа от програмата за разработване на ядрено оръжие, напомня АФП.