НОВИНИ

Президентът Тръмп отмени „политиката на нулева толерантност“ спрямо мигрантите

Доналд Тръмп подписа заповед, с която отмени политиката на нулева толерантност, предизвикала яростни критики по цял свят. Заради нея, само за месец поне 2300 деца, включително бебета, са били отделени от родителите си при опит да пресекат незаконно американската граница. Сега решението за имиграционната политика е в ръцете на Конгреса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 21.06.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

В началото на седицата тези кадри взривиха медийното пространство и социалните мрежи. Такива са условията в един от 100-те специализирани центрове за разделените от родителите си деца. Докато траят съдебните процедури, възрастните са в затвор, а децата се разпределят в 17 американски щата.

Вместо да направи границата по-сигурна, политиката на нулевата толерантност предизвика вълна от яростни критики срещу президента и администрацията му. Политици, журналисти, бизнесмени осъдиха тази „нечовешка“ практика.

Първата дама беше сред първите гневни гласове, към нея се присъединиха и всички останали живи първи дами на САЩ - Мишел Обама, Хилари Клинтън, Лора Буш и Розалин Картър.

;

И ако в началото на седмицата президентът Тръмп каза не може да прекрати политиката на отделянето, снощи все пак той подписа заповед за края ѝ. Отделените над 2300 деца обаче ще останат далеч от близките си.

Магда е от щастливките, останали заедно с децата си, на 16, 13 и 4. Тръгва от Хондурас с надежда за по-добър живот. Сега разчита благотворителна организация да се погрижи за семейството й, докато дойде време за делото ѝ. Одобрява указа на Тръмп.

Магда: Това е добра новина за испаноговорящата общност, защото никой няма право да отнема децата от родителите им. Видях толкова много деца да плачат за майките си. Не беше честно.

А докато се изправи пред съда, гривната на крака ѝ ще ѝ напомня за несигурното бъдеще на най-ценните ѝ същества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майките на деца с увреждания отричат протестът им да е финансиран от чужбина
Майките на деца с увреждания отричат протестът им да е финансиран от чужбина
Европейският съюз търси единство срещу мигрантския поток
Европейският съюз търси единство срещу мигрантския поток