Президентът Румен Радев удостои с висши офицерски звания висши военни. В чин "бригаден генерал" беше повишен полковник Здравко Пехливанов и Стайко Прокопиев, а в чин генерал-майор - бриг. генерал Красимир Кънев. Президентът пожела на генералите да подпомагат всячески политическото и военно ръководство на държавата, а самите генерали си пожелаха повече средства за отбрана.

Удостоявайки тримата военни с висши офицерски звания, президентът пожела на генералите да се водят от принципи в името на българския народ.

Румен Радев, президент на Република България: Вашата офицерска чест и преданост към род и родина ще бъдат поставяни все по-често на изпитание и помнете, че от историята на българския генералитет сляпото покорство и безропотно подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на Вашите пагони и още няколко години служба, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ.

Пред цялото висше военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната, ген.-майор Красимир Кънев заяви, че все още финансирането, некомплектът от личен състав и поддържането на техниката са основните проблеми, които стоят пред трансформацията на Българската армия, както беше решено през 2014 г.

Ген.-майор Красимир Кънев, дир. на д-я "Стратегическо планиране", МО: Нашите очаквания тази трансформация да бъде ускорена не се сбъднаха и факти за това са т.н. средства, отделяни за сектор отбрана. През 2017 г. има лек ръст до 1,27 и чак през 2018 г. ние забелязахме едно повишение благодарение на политическото и висшето военно ръководство на МО.
© БТА

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че 2018-а е първата от 6 години насам, в която за първи път броят на постъпващите военни е по-голям от броя на напускащите.

Заплатите на военните са увеличени с 10%, осигурени са пари за поддържане на летателната годност на самолетите МиГ-29 и Су-25, за ремонт на танковете Т-72, на финалната права е процедурата за избор на изтребител, а догодина ще напреднат и проектите за нова бойна машина и два патрулни кораба.