НОВИНИ

Президентът посети читалище за незрящи

Президетът Румен Радев връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Националното читалище за слепи „Луи Брайл“ за значимия принос към българската култура и духовност. На тържествена церемония в словото си държавният глава призова за осезаема подкрепа за хората с увредено зрение.

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:27, 09.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Националното читалище на слепите е създадено преди 90 години, негов първи председател е големият български композитор Петко Стайнов. Има изградена библиотека с брайлови и електронни книги. Разполага с печатница и единственото издателство в страната за художествена и справочна литература на брайлов шрифт. Хората тук са благодарни за субсидията, която получават от Столичната община. Допълват бюджета си от дарения и проекти, за да могат да съществуват.

Спас Карафезов, председател на Национално читалище„Луи Брайл“: За съжаление, заплатите на екипа е под средното равнище, под 40% съм изчислявал от средната заплата за столицата. Не се оплакваме.Хората добросъвестно работят.

С дългогодишната история и със съвременната дейност работещите в читалището доказват, че няма предел за силата на духа, когато има стремеж за развитие, отбеляза президентът Румен Радев. И призова за по-голяма съпричастност от държавата и цялото общество.

Румен Радев, президент на Република България: Точно днес, когато отбелязваме Деня на Европа, трябва да покажем, че България е неразделна част от Европа именно със солидарността и даването на възможност на всеки гражданин на България да реализира своя талант и да живее достойно.

Читалището помага за образованието на хората с увредено зрение, както и за по-пълноценното им участие в обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха противотанкова мина в мазето на блок в София
Откриха противотанкова мина в мазето на блок в София
Нощ на литературата: България е част от четящите страни в цял свят
Нощ на литературата: България е част от четящите страни в цял свят