НОВИНИ

При какви условия работят ракетострелците срещу градушка край Поповица

Близо два месеца след като служители от полигоните за борба с градушките в Поповица обявиха гражданско неподчинение заради ниски заплати и съкращения, днес работещите там вече работят по-спокойно и не мислят да напускат работните си места.

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
10:23, 02.06.2016
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Атанас Атанасов работи на площадката край Поповица от десет години. Пътува километри от Чирпан, за да дежури по 24 часа. Казва, че работата е отговорна и невъзможна за по-малко от трима души.

Атанас Атанасов: "Ние сме работили по двама на 48 часа и това, че идва един момент, когато си съвсем сам и през нощта и през деня, иначе трудност относно работата няма. Просто престоят е много и часовете стават много".

Ракетростелците се оплакват от условията, в които работят. На четири от площадките около Поповица няма ток и вода. Повечето от полигоните са обновени от самите служители.

Атанас Атанасов: "Всичко, което е в тази площадка е построено от нас".
Никола Ковачев - началник Отдел „Техническо осигуряване" в команден пункт Поповица: "На тези 4 са осигурени фотоволтаични системи, които на практика дават възможност апаратурата да бъде захранена. Едни минимални условия да има за осветление, за телевизор, за хладилна чанта".

На площадките край Поповица работят 75 ракетострелци. Месечната им заплата е около 330 лева. От години възнагражденията им не бяха актуализирани, а преди по-малко от месец бяха увеличени едва с 5 процента.

Никола Ковачев - началник Отдел „Техническо осигуряване" в команден пункт Поповица: "Ние наистина да бъдем организация, която да има бъдеще, да има пари и да има развитие".

В момента площадките са обезпечени с достатъчно ракети. Поради променливото време се очаква до края на лятото да бъдат изстреляни над 2000 ракети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни уроци по уейкборд във Варна
Безплатни уроци по уейкборд във Варна
Четирима ранени след бой между мигранти на остров Лесбос
Четирима ранени след бой между мигранти на остров Лесбос