При мащабна спецоперация в седем града на страната беше разбира организирана престъпна група, която се е занимавала с нелегални преводи на пари. Арестувани са 43-ма души, сред които и организаторът на схемата за България. Той е сирийски гражданин. Сумите са били разпространявани по арабския метод "хавала" и са били насочвани за различни престъпни дейности, включително и за тероризъм.

Още преди година службите у нас получили информация за престъпна група, участвала в древната схема за нелегални парични преводи. Днес под ръководството на Спецпрокуратурата са извършени претърсвания на 50 адреса в София и в още шест български града. Иззети са 32 000 евро и други доказателства.

Системата „хавала“ съществува от векове и е особено популярна като метод за превод на пари в Азия, Близкия Изток и Африка.

При нея клиент се обръща към „хавалдар“ или, както казваме днес - брокер и му дава парите, които иска да изпрати. Посредникът се свързва със свои партньори в страната, за където е предназначена сумата. Получателят срещу парола взима парите. За услугата се удържа процент от тях като възнаграждение.

© БНТ

Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен. По тази причина „хавала“ е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки. По тази схема работили живеещите в шест български града, задържани при акцията днес. Сред тях е организаторът - мъж от Сирия.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: С това се е занимавало основното лице - част от организираната престъпна група, с определен брой лица, които са го подпомагали на територията на Република България. Това лице е влязло в контакти и е финансирало лица, които се занимават с логистика на международни терористични организации и тяхното финансиране.

Членовете на терористичните групировки, които получавали преводи от България, не живеят у нас. Не може да се говори за директна терористична заплаха за България, подчерта Гешев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Тази операция и това досъдебно производство е едно от първите, да не кажа първото в ЕС с такъв предмет. По делото е установено, че такава мрежа от лица съществува в почти всички държави - то не е тайна.

Предстои да бъде уточнено на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

43-ма души са задържани при спецакция в страната

43-ма души са задържани при спецакция в страната

Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, провеждат процесуално следствени действия на територията на градовете София, Плевен, Благоевгр...