Човекът, който ръководеше предизборната кампания на Доналд Тръмп, отива в затвора. Пол Манафорт получи присъда от три години и 11 месеца зад решетките за данъчни и банкови измами.

Пред съда в Александрия, щата Вирджиния, Пол Манафорт се призна за виновен и помоли за снизхождение, но не се разкая за действията си. Той беше съден за укриване на милиони долари от данъчните, спечелени от консултантска дейност за политици в Украйна.

Манафорт трябва и да плати глоба от 50 000 долара и да върне 24 млн. долара.

​Пол Манафорт призна вината си по две обвинения

​Пол Манафорт призна вината си по две обвинения

Пол Манафорт призна вината си пред федерален съдия и прие да сътрудничи със специалния прокурор Робърт Мълър.

Но присъдата му от близо четири години затвор е далеч от предвидените в закона за подобни престъпления между 19 и 24 години зад решетките. Действията му в разрез със закона му бяха разкрити в хода на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в американските избори.

Кевин Даунинг, адвокат на Пол Манафорт: Г-н Манафорт даде да се разбере, че поема отговорността си. И най- важното - отново беше казано това, което повтаряме от първия ден на процеса - няма абсолютно никакви доказателства, че Пол Манафорт е замесен в каквито и да било тайни отношения с представители на руското правителство.

Президентът Тръмп определя разследването на Мълър като „лов на вещици“ и не изключва да помилва бившия шеф на кампанията си.

Манафорт очаква до дни и още една присъда - за незаконно лобиране. По това обвинение може да получи до 10 години затвор.