Остава неясна причината за хранителното отравяне на над 100 деца от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна, които получиха тежко стомашно разположение след коледно парти в средата на декември. Анализът на регионалната здравна инспекция не откри салмонела и стафилококи в храната и в микробиологичните проби на децата и на персонала от заведението, за разлика от Агенцията по храните, която установи стафилококи в част от персонала.

Варна

Първите проби, взети от Агенцията по безопасност на храните, установяват стафилококи по ръцете на бармана от заведението и на 4-ма служители от фирмата за кетъринг. Лабораторните изследвания, направени от Регионалната здравна инспекция, обаче, се отрицателни.

д-р Янка Драганова - директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ - Варна: Аз не мога да направя епидемиологичната връзка между ръцете и съответната хранителна токсоинфекция на база положителните стафилококи, които се изолират от ръцете на персонала. Абсолютно нищо не се изолира от хранителен продукт, от околна среда, взети в хранителното заведение и в съответния бар, където са се провели партитата.

Не са установени болестотворни вируси и бактерии и в пробите, взети от децата.

д-р Янка Драганова: От моя гледна точка мога да кажа, че се касае наистина за хранително отравяне, но с неизвестен източник и причинител на заболяването.

Очаква се до края на месеца Варненската районната прокуратура да реши дали заведението, в което са празнували децата, и фирмата за кетъринг отново ще бъдат отворени.

Затвориха заведението, в което близо 100 деца получиха хранително отравяне

Затвориха заведението, в което близо 100 деца получиха хранително отравяне

Заведението, където 97 ученици получиха хранително отравяне на коледно парти, беше затворено от Агенцията по безопасност на храните във Варна. Кетърин...