НОВИНИ

АПИ: Причините за катастрофата е самозапалването на сметището в Ихтиман

Над 30 души са пострадалите на магистрала "Тракия" рано сутринта. Те са настанени в пет столични болници, а двама мъже са с опасност за живота. Тежки верижни катастрофи с десетки автомобили и в двете платна в района на Ихтиман блокираха хиляди хора и затвориха движението. Няма жертви, но е голям броят на ранените като някои от тях са в критично състояние.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:15, 05.07.2017
6020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

В последните няколко дни на няколко пъти сметището се е възпламенявало. Димът от него е затруднил видимостта, както и падналата мъгла, а някои шофьори са карали с висока скорост. Магистралата е затворена само в едната посока, а в другата са разрязали мантинелите. Пет столични болници приеха пострадалите.

инж. Дончо Атанасов - председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура": Причината е самозапалването на сметището на град Ихтиман. Розата на ветровете е била в обратна посока. В един хубав момент се обръща обратно и буквално за минути магистралата остава задимена с нулева видимост и започват верижни катастрофи. Освобождаваме магистралата, завършват огледите. Почистваме, монтираме обратно мантинелите, които сега сме изрязали, за да отворим прозорец на автомагистралата. В момента основно движението се движи по главен път 1-8, което започва от пътен възел Ихтиман и на пътен възел Мухово се отклонява и се качва пак по автомагистрала Тракия."

Наталия Николова - окръжен прокурор на Софийска окръжна прокуратура: До настоящия момент е започнало едно досъдебно производство за причинена телесна повреда на едно лице за ПТП-то, което е станало в посока към Пловдив. Към настоящия момент се извършва оглед на обстановката за посока към София. С протокола за оглед започва и досъдебно производство.

Григор Калов - свидетел: Тръгнахме на работа за София и карах с 80-90 километра. Този тир беше спрял и се нанесох в него. В него се ударих. Слизам от колата, бяхме със сестра ми, зет ми и едно малко дете на пет години, слизаме от колата и след една минута тая кола се удря в нас. Ако не бяхме слезли, щеше да сме мъртви всичките. Късмет голям, да благодарим на Бог, че сме живи.

;
Николай Николов - свидетел: "Седем без петнадесет ми е спрял часовникът, значи тогава е станало. Имаше си гъста мъгла. Автобусът пред мен спря, аз спрях също, пуснах аварийни, но колегата отзад с мерцедеса спря в мен. Каза, че въобще не ме е видял. В момента, когато ме е ударил, колата се е завъртяла и хората с опела и те ме удариха. Съответно аз пък се ударих в камиона и така - верижна катастрофа. Не може при тази мъгла да караш със 120, но явно можеха. Хората караха. Даже горе, където е станала катастрофата, разбрах, че са се гонили. Определено и мъглата е причина, но и според мен и скоростта.

Христо Вангелов, свидетел: "Страшно, но това е положението. Имаше страшна мъгла, малко време за реакция. В последния момент набих спирачки обаче пътят беше мокър и аз спрях в белия бус и зад мен тези двете коли."Маргарита Савова , свидетел: В черната кола, която е пострадала. Беше почти спряла зад автобуса, отзад я блъсна една кола, уцели автобуса. Оттам я блъсна тая кола и изобщо, бях изпаднала в безсъзнание за малко.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на полицаите навръх професионалния им празник
Протест на полицаите навръх професионалния им празник
Много от земеделските производители в Пловдивско не застраховат продукцията си
Много от земеделските производители в Пловдивско не застраховат продукцията си