НОВИНИ

Депутатите приеха антикорупционния закон на първо четене

Без дебати депутатите гласуваха на първо четенe внесения от ГЕРБ Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Целта на предложените промени е осигуряване на ефективната работа на антикорупционната комисия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:29, 14.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Законопроектът предвижда незаконно придобито имущество да се отнема в полза на държавата дори когато наказателното производство е прекратено. И още - управляващите предлагат сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.

Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси: Правото на иска за придобиване на незаконно-придобито имущество е самостоятелно производство, несвързано от развитието на наказателния процес.
Борис Ячев - Обединени патриоти: Отнемането на придобитото имущество от незаконен източник по гражданско-правен ред представлява превенция, която има възпираща роля за членовете на демократичното общество.
;

Промените в закона бяха внесени в понеделник като отговор на тълкувателното решение на Върховния Касационен Съд което доведе до прекратяването на дела за отнемане на незаконно придобито имущество в случаите на оправдателна присъда. От ДПС заявиха, че от Върховния съд са стигнали твърде далеч.

Хамид Хамид - ДПС: Някой промени правилата на футболния мач, след като мачът беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най-положителния доклад от много време насам. Сега с този законопроект вносителят предлага да възстановим правилата.

От опозицията определиха спешното гласуване на законопроекта като несериозно, а промените били направени на коляно.

Филип Попов - БСП за България: Преди време говорехме за вечния обвиняем, сега ще говорим за вечния проверяем. Тоест там сроковете са абсолютно инструктивни по отношение на комисията. Но по някакъв начин в крайна сметка да има начален и краен срок. Човек не може да бъде проверяван 1-3-5 -10 години.

Срокът за обсъждане между двете четения ще бъде 3 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирландският парламент одобри абортите
Ирландският парламент одобри абортите
Нова социална помощ замества досегашните интеграционни добавки
Нова социална помощ замества досегашните интеграционни добавки