НОВИНИ

Увеличение на заплатите в "Топлофикация" - София

35 милиона лева загуба, но пък увеличение на заплатите предвижда бизнеспланът на столичната Топлофикация тази година. След разгорещени дебати той беше приет от Столичния общински съвет. На заседанието днес общинарите приеха и бюджета на София за 2017-а. Увеличение на данъците не се предвижда.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
20:26, 26.01.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Заложената загуба в бизнес плана на софийската Топлофикация за тази година е главно заради поскъпването на газа, обясниха от дружеството. От друга страна Комисията за енергийно и водно регулиране остави непроменена цената на топлоенергията.И въпреки че дружеството години наред е на загуба,е планирано увеличение на заплатите на работещите в него. Тъкмо заради това омбудсманът Мая Манолова дойде с въпроси в залата на СОС.

Мая Манолова, омбудсман: На фона на загубата през 2016 година, която е в размер на 40 милиона, защо част от разходите се увеличават. Имам пред вид разходите за заплати на персонал, които са се увеличили в сравнение с 2015 г. с две милиона и половина. И защо въпреки предвидената загуба за 2017 г. от 35 милиона лева с още 4 милиона лева ще нараснат разходите за заплати.

Изпълнителният директор на Топлофикация обясни, че тези 4 милиона лева ще се разпределят между 2340 служители в дружеството. Средната заплата в момента там била под 1000 лева.

Георги Беловски, изпълнителен директор на "Топлофикация" - София: Повишаването на заплатите се основава на увеличаването от началото на 2017 година на минималната работна заплата на 460 лева. В енергийния сектор има силно развита синдикална дейност, която обвързва потребността работодателят да преговаря заплатите с представителите на синдикалната организация.

На заседанието си Столичният общински съвет гласува и бюджета на общината. Той предвижда през тази година София да разполага с 1.325 млрд. лева.

Запазват се приоритетите в инвестиционната програма - строежът на метрото и ремонта на булеварди и улици, за развитие на образованието, повече зелени площи.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Повече средства за междублоковите пространства, за кварталните улици, за общинските болници, повече средства за спорт. София ще бъде спортна столица за 2018 г. включително и с изграждане на спортни площадки и в кварталите.

Данъците за столичани няма да се увеличават, предвижда още бюджетът за тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуваха рекорден бюджет на Пловдив
Гласуваха рекорден бюджет на Пловдив
Полицията издирва крадци на автомобилни акумулатори в Пловдив
Полицията издирва крадци на автомобилни акумулатори в Пловдив