35 милиона лева загуба, но пък увеличение на заплатите предвижда бизнеспланът на столичната Топлофикация тази година. След разгорещени дебати той беше приет от Столичния общински съвет. На заседанието днес общинарите приеха и бюджета на София за 2017-а. Увеличение на данъците не се предвижда.

София

Заложената загуба в бизнес плана на софийската Топлофикация за тази година е главно заради поскъпването на газа, обясниха от дружеството. От друга страна Комисията за енергийно и водно регулиране остави непроменена цената на топлоенергията.И въпреки че дружеството години наред е на загуба,е планирано увеличение на заплатите на работещите в него. Тъкмо заради това омбудсманът Мая Манолова дойде с въпроси в залата на СОС.

Мая Манолова, омбудсман: На фона на загубата през 2016 година, която е в размер на 40 милиона, защо част от разходите се увеличават. Имам пред вид разходите за заплати на персонал, които са се увеличили в сравнение с 2015 г. с две милиона и половина. И защо въпреки предвидената загуба за 2017 г. от 35 милиона лева с още 4 милиона лева ще нараснат разходите за заплати.

Изпълнителният директор на Топлофикация обясни, че тези 4 милиона лева ще се разпределят между 2340 служители в дружеството. Средната заплата в момента там била под 1000 лева.

Георги Беловски, изпълнителен директор на "Топлофикация" - София: Повишаването на заплатите се основава на увеличаването от началото на 2017 година на минималната работна заплата на 460 лева. В енергийния сектор има силно развита синдикална дейност, която обвързва потребността работодателят да преговаря заплатите с представителите на синдикалната организация.

На заседанието си Столичният общински съвет гласува и бюджета на общината. Той предвижда през тази година София да разполага с 1.325 млрд. лева.

Запазват се приоритетите в инвестиционната програма - строежът на метрото и ремонта на булеварди и улици, за развитие на образованието, повече зелени площи.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Повече средства за междублоковите пространства, за кварталните улици, за общинските болници, повече средства за спорт. София ще бъде спортна столица за 2018 г. включително и с изграждане на спортни площадки и в кварталите.

Данъците за столичани няма да се увеличават, предвижда още бюджетът за тази година.