НОВИНИ

Приеха доклада на комисията за изразходването на средства в НДК

Парламентарната временна комисия, установяваща фактите за разходването на средства в НДК, препоръча Сметната палата да направи одит на финансовото управление заради съмнения за нарушения в дружеството. След повече от 2 часа дебати докладът на комисията беше приет. Отхвърлено беше предложението на БСП за удължаване срока на Комисията до септември.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:28, 27.07.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Напрежението около НДК започна още в началото на днешното заседание. След 4 гласувания и тропане по банките от страна на БСП и ДПС, беше прието предложението на Левицата точката да бъде разглеждана днес, а не утре. Когато шефът на Комисията Диана Йорданова от ГЕРБ прочете доклада, от опозицията заявиха, че имало смисъл от работата на тази комисия, но останали въпроси без отговор.

Румен Гечев - депутат от ПГ "БСП за България": Много е странно защо НДК като пинг-понг разиграване минава от Министерство на културата във второ министерство, в трето министерство и се връща в четвърто министерство. Къде са мотивите, с които българското правителство е подритвало като празна кратуна НДК, което е основният физически обект за провеждането на председателството на България на Европейския съюз?
Снежана Дукова - депутат от ГЕРБ: Много неподходящ ментор сте проф. Гечев. Когато човек като вас застане и търси финансови справедливости, трябва да си зарови главата в пясъка като щраус, защото няма отговор на това, което говори.

Депутатите спориха и по предложението на БСП Комисията да продължи да изяснява нарушенията около НДК до края на септември. Което обаче не беше прието от мнозинството.

Павел Шопов - депутат от ПГ на "Обединените патриоти": Ефектът няма да дойде от комисията с продължение на срока. Съгласни ли сте всички тук да поискаме целият доклад на комисията в едно с протокола от това заседание - на главния прокурор? Той има думата.

От ДПС коментираха, че в доклада нямало ясни констатации, а само изброяване на това кой какво казал.

Велислава Кръстева - депутат от ПГ на ДПС: Известно е, че върху Боршош има чадър, неизвестно остана на какво се дължи великанското търпение на вашия премиер, че ако то не е резултат на зависимости, то мерките ще ги видим в най-скоро време по много категоричен начин.

От Воля заявиха, че искали да бъде променен текстът в доклада,

Дора Христова - секретар на ПГ на ВОЛЯ: Където е записано, че "са налице съмнения за извършени нарушения", с текста "налице са данни за извършени нарушения.
Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ: В доклада пише следното - в заключение народните представители се обединиха около констатацията, че въз основа на проведените изслушвания, както и въз основа на представената документация от извършени проверки на компетентни органи са налице съмнения за извършени нарушения, но по този въпрос следва да се произнесат съответните компетентни органи. Не виждам какво повече може да се напише в този доклад.

Докладът беше приет с гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти". По-рано днес обаче, при избора на заместник-шефове на Комисията за финансов надзор, от НФСБ, Атака и ВМРО не гласуваха за подкрепените от коалиционния си партньор двама кандидати и те не бяха избрани.

В резултат на това лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че се е проявило първото пропукване между ГЕРБ и Обединените патриоти. Тя смята, че премиерът Борисов трябва да поиска вот на доверие от коалиционните си партньори. Павел Шопов от Атака обаче увери, че няма да се позволи падане на правителството, тъй като България я чака председателство на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирването на нападателите на колегата ни Иво Никодимов продължава
Издирването на нападателите на колегата ни Иво Никодимов продължава
Ремонтират два корпуса на Техническия университет
Ремонтират два корпуса на Техническия университет