НОВИНИ

Приеха двата проекта за промени в Закона за вероизповеданията на първо четене

Парламентът прие на първо четене два проекта за промени в закони за вероизповеданията - единия внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС и втория от Обединените патриоти. Целта на промените е да се ограничи възможността религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица, както и да се предотврати опасността от радикализация на религиозна основа у нас. Решение за приемането на тези промени беше взето на Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:12, 11.10.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В проекта на ГЕРБ, БСП и ДПС се предлага нов модел на финансиране на вероизповеданията. Държавна субсидия ще получават тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната.

На това условие отговарят източноправославното и мюсюлманското вероизповедание.

Максималният размер на субсидията ще е 15 млн. лв. Заплатата на един духовник ще е колкото тази на един учител. В променящата се среда за сигурност с тези предложения страната ни прави изключително важна стъпка, посочи Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Много са парламентарните мнозинства, които са коментирали темата за вероизповеданията, но никой не е намирал политическа воля да осигури необходимия държавен ресурс, за да се финансират вероизповеданията в България и по този начин да ограничим възможността от външно влияние на други държави върху вероизповеданията в страната ни.
;

От ДПС вярват, че с промените ще се подобри диалога и доверието между религиозните общности и държавните органи.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Отправяме един призив този законопроект да не бъде инструмент за противопоставяне, а да бъде онова нещо, което може да ни обедини.

Макар и съвносители на общия проекта, от БСП имат забележки. Смятат, че критерият за получаване на субсидия е ограничителен и традиционни вероизповедания ще останат без държавна подкрепа.

Николай Тишев - ПГ на "БСП за България“: Например, българските арменци са около 30 хиляди души. Те са изключително лоялни към държавата. Арменската общност спазва законите, поради едно такова предложение те ще останат без субсидия.
;

Законопроектът на патриотите забранява вероизповеданията да се използват за политически цели.И още:

Искрен Веселинов - зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти“: Да предотвратим заплахата от радикализация на българските вероизповедания. Разбира се, говорим най-вече за мюсюлманското такова. Другата ни важна задача е зависимостта на мюсюлманското вероизповедание от Турция и това, че тази финансова зависимост трябва да бъде прекратена.

Депутатите се разбраха да бъде създадена работна група с участието на всички заинтересовани страни, която в срок от 21 дни да изчисти спорните текстове

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на челно място по затлъстяване сред децата
България е на челно място по затлъстяване сред децата
Бърз развой по екстрадицията на заподозряния за убийството на Виктория Маринова
Бърз развой по екстрадицията на заподозряния за убийството на Виктория Маринова