НОВИНИ

Приеха годишен доклад за националната сигурност

Парламентът днес се фокусира върху националната ни сигурност. Не се изключва вероятността от военен конфликт в Югоизточна Европа. Това е записано в годишния доклад за националната ни сигурност, който Народното събрание прие. Според депутатите заплахите пред страната ни са предимно външнополитически - войната в Сирия, бежанците, конфликтът в Украйна и тероризмът.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:50, 01.09.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

В приетия Доклад за националната сигурност са посочени опасностите за страната ни след промяната на стратегическата среда в Европа. Отчитат се рисковете от разпадащата се държавност в страни от Близкия изток.

Джема Грозданова - председател на Комисията по външна политика, ГЕРБ: "Предизвикателствата и заплахи произтичат основно от войната в Сирия, от нестабилността в други региони на света и някои страни от Африка, генерирали бежанския и миграционен натиск към страните от ЕС".
Михо Михов - председател на Комисията по отбрана, АБВ: "Вероятността от възникване на военен конфликт в Югоизточна Европа е ограничена, което е сигнал, че не е невъзможна и предполага повишено внимание към аспектите на отбраната на страната".

От БСП не бяха съгласни, че в доклада сред основните заплахи за националната сигурност на България е посочена Русия.

Атанас Зафиров - депутат от ПГ "БСП лява България": "Главен акцент се поставя върху хибридната война. С тази хибридна война имам чувството, че някои чиновници в Министерски съвет биха могли да защитят вече и дисертации. Само че за съжаление хибридната война е като извънземните, всички знаят, че ги има, ама никой не ги е виждал".

От ДПС акцентираха, че трябва да бъдат предвидени повече средства за отбранителния сектор.

Янко Янков - депутат от ПГ на ДПС: "Сега, когато идва време за приемане на бюджета, ние трябва да си изработим ясна стратегия и да направим тежки компромиси, може би с другите политики, но да осигурим необходимия финансов ресурс за сигурността на България".
;

За повече финансови инвестиции за техническо осигуряване и осигуряване на работата с агентурата се обявиха и от Реформаторския блок.

Атанас Атанасов - депутат от ПГ "Реформаторски блок": "Искам да посоча проблема, за който говорихме при закритото заседание при приемането на докладите на разузнавателните служби - това е недофинансирането на системата за сигурност като цяло".
Милен Михов - депутат от ПГ "Патриотичен фронт": "Малко се казва за образованието като елемент на националната сигурност. Ще припомня една максима на Бисмарк, изречена в края на ХIX век, че войните се печелят в класните стаи".

След повече от два часа дебати и изслушване на председателите на 12 парламентарни комисии, които очертаха почти всички ресори на управлението в контекста на националната сигурност - от здравеопазването, през екологията до отбраната - Докладът беше приет с 97 гласа "за", 2 - против и 14 въздържали се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът край Българска поляна
Овладян е пожарът край Българска поляна
Откриха новата учебна година в Спортното училище във Варна
Откриха новата учебна година в Спортното училище във Варна