Депутатите приеха за първо четене трите ключови за държавата бюджетни сметки - на общественото осигуряване, на Здравната каса и на самата държава. Това стана на съвместно заседание на ресорните парламентарни комисии. Най-широка дискусия предизвика бюджетът на Здравната каса, който получи критики както от опозицията, така и от пациентските и лекарски организации.

Най-спорен от трите законопроекта се оказа този на Здравната каса. Една от причините за заложените рекордно високи разходи за здраве - над 5 млрд. лв, са очакваните по-високи приходи в бюджетния сектор.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: С този ръст на разходите ще има сигурност, устойчивост и предвидимост на здравната система, ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъп до медицинска помощ.

Ананиев беше категоричен, че освен бюджета, в закона за Здравната каса са заложени и промените, които да гарантират след една година промяна на здравната система.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: От 1 януари 2020 г. дай Боже, да постигнем съгласие и да влезе в сила новият здравноосигурителен модел.

Именно това беше и един от основните мотиви за критики - според участниците от лекарските и пациентски организации, текстовете минават без нужното обсъждане през закона за бюджета.

Мнения се обединиха и срещу недостатъчното дофинансиране на здравните дейности.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: Трябва да споделим тревогата на останалите изказващи се дотук и пък и това, което се коментира в обществото - за малкото време, което ни се дава за вкарване на промените за обсъждане и предвиждане и анализ на опасностите, които стоят пред нас.
КНСБ: Проектобюджет 2019 е най-добър за последните 5 години

КНСБ: Проектобюджет 2019 е най-добър за последните 5 години

От КНСБ оцениха проектобюджет 2019 като най-добър за последните 5 години, особено в сферата на образованието. И настояха: за по-високи заплати в админ...

Работодателските организации отново потвърдиха, че са и против увеличаването на максималния осигурителен доход до 3000 лв и на минималната работна заплата, заложени в закона за общественото осигуряване. Срещу проектобюджета на общественото осигуряване се обявиха и от БСП и ДПС.

Васил Велев, АИКБ: Може да бъде таванът на пенсиите увеличен и без да се увеличава по този начин максималния осигурителен доход.
Георги Гьоков, БСП: Не приемаме така обявеното увеличение на пенсиите с 5,7% по така нареченото швейцарско правило, обществото очаква едно далеч по-адекватно увеличение на пенсиите и по-адекватен техен размер.
Хасан Адемов, председател на социалната комисия към парламента: Нашата политическа група ще предложи максималния размер на пенсиите да се определя всяка година като минималния размер на пенсиите, щом е въпрос на политика, тоест с бюджета на държавното обществено осигуряване.
Как се разпределят парите на държавата - ГЕРБ и БСП в спор за Бюджет 2019

Как се разпределят парите на държавата - ГЕРБ и БСП в спор за Бюджет 2019

Кои са най-силните активи в бюджета на страната за 2019 г. и къде според опозицията са слабостите в основната финансова рамка - гости по темата в "Още...

При представянето на държавния бюджет, финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че времето на евтиния труд е отминало и че тази година държавата разпределя близо 45 млрд. лв.

Владислав Горанов, министър на финансите: Бюджетът на държавата, който предлагаме за следващата година изпълнява предназначението си като гарантира в максимална степен, изпълнението на основните приоритети на държавата.

Въпреки забележките трите бюджета бяха приети, предстои обсъждането им на извънредно заседание на парламента на 6 ноември.

Обсъждат проектобюджетите на държавата, НЗОК и общественото осигуряване

Обсъждат проектобюджетите на държавата, НЗОК и общественото осигуряване

Трите проектобюджета - на държавата, на общественото осигурявани и на Здравната каса - ще бъдат разгледани на съвместно заседание на три парламентарни...