На заседание на Военния комитет на Алианса на ниво началници на Генерални щабове на 22 май в Брюксел е утвърдена нова военна стратегия на Алианса, съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на Северноатлантическата организация.

От там съобщават, че приемането на стратегията е важна крачка от адаптацията на НАТО към все по-сложните заплахи за сигурността.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг заяви в интервю пред „Велт ам Зонтаг“, че експертите на Алианса са приели нова военна стратегия на организацията във връзка с новите предизвикателства, сред които постави и „руската ядрена заплаха“. Според него в документа става дума за това „и в бъдеще да бъдем напълно готови за отбрана и да можем да обезпечаваме стабилността“. Това изисква частично обновление и нова военна концепция на Алианса, добави той.

Военната стратегия на НАТО е закрит документ за приоритетните военни планове и приготовления на Алианса, както и за посоката на развитие на неговите военни възможности.

Срещата на върха на НАТО ще е през декември в Лондон

Срещата на върха на НАТО ще е през декември в Лондон

Следващата среща на НАТО на високо равнище ще се проведе в Лондон през декември, отбелязвайки 70-годишнината на съюза, съобщи генералният секретар Йен...

Отворен и по-широк документ е Стратегическата концепция на НАТО, последното издание на която бе приета на 12 юли 2018 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел. Този документ определя военно-политическите приоритети на Алианса. Тя, по-специално, описва НАТО като „уникален съюз на демократичните държави с общи ценности, защитаващ принципите на личната свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона“ и дава възможност за защита и подкрепа на тези норми в целия свят в рамките на усилията за „регулиране на кризите“. Два други приоритета на Съюза, в съответствие с този документ, - са развитиете на колективната отбрана и сътрудничество в сферата на сигурността.