НОВИНИ

Приеха окончателно промените в закона за вероизповеданията

Чрез тях задълженията на всички вероизповедания може да се разсрочат за срок до 10 години. Първоначално се предвиждаше дълговете да бъдат опростени, но заради обществената реакция се стигна до това решение.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:56, 28.03.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Вероизповеданията, които получават субсидии от държавата да не се финансират от чужди държави - настояха патриотите. За да се гарантира националната сигурност и да няма външно влияние върху политиката.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти: Нормално е, вземайки тези милиони, да спрат да вземат от другаде, защото те гледат на нашата издръжка, на държавната издръжка като даденост, а на всичко останало като подарък, който задължава. Ето тази порочна връзка трябва да прекратим и вие знаете, че трябва да го прекратим. Просто ви липсва политическо мъжество.
;

От ДПС припомниха, че Българската православна църква се обявила против това предложение.

Йордан Цонев - депутат от ДПС: На срещата в Светия синод, на която вие присъствахте, господин Веселинов, спомняте ли си председателя на ГЕРБ и премиер на Република България какво обеща на българския патриарх: че ако има дори едно несъгласие на православната църква по този законопроект законопроектът няма да бъде подкрепен от ПГ на ГЕРБ.
Цветан Цветанов - ГЕРБ: Действително ние трябва да имаме уважение към всяка една религия. Трябва дд бъдем тези, които да приемаме закони, които да намаляват всякакво възможно напрежение в обществото.
;

В крайна сметка предложението на патриотите беше отхвърлено. Окончателно - дълговете на вероизповеданоията се разсрочват за срок от 10 години.

Павел Шопов - Обединени патриоти: Днес ДПС ще постигне едни от най-големите си успехи в историята на прехода от 1990 г. до сега с решаващата помощ на ГЕРБ.
Менда Стоянова - председател на комисията по бюджет и финанси в НС, ГЕРБ: Тези текстове важат за всички вероизповедания - тук през цялото време се говореше за мюсюлманското. През цялото време на отсрочването имаме обезпечение в размера на сумата, за която се иска отсрочване и лихвите към нея за целия период на отсрочването. обезпечението е основно в недвижими имоти, които са заложени в полза на НАП.

За времето на отсрочката ще текат и лихви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен митинг на Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна
Последен митинг на Петро Порошенко преди президентските избори в Украйна
ЕК с мерки срещу пластмасата за еднократна употреба
ЕК с мерки срещу пластмасата за еднократна употреба