Глобалният пакт за безопасна, регулирана и законна миграция на ООН беше приет на специална конференция в Маракеш. Още за документа, който предизвика остра полемика, значението му и за българската позиция по него - разказва Цветана Кръстева.

В деня на 70тата годишнина от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека, в мароканския град Маракеш беше одобрен Глобалният пакт за безопасна, регулирана и законна миграция на ООН.

Повече от 150 от 193-те страни-членки на организацията участват в конферецнията. Документът не е юридически обвързващ, а възможност за активно сътрудничество в сферата на миграцията на глобално ниво. Изработен е за половин година с участието на всички държави, членуващи в световната организация.

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН: Вие сте тук, защото осъзнавате важността на този пакт като пътна карта, която да предотврати страдание и хаос и да осигури стратегии за сътрудничество, изгодни за всички. Има обаче множество неистини за пакта, както и за миграцията като цяло.
България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

България се въздържа от присъединяване към Глобалния пакт за миграцията

Министерският съвет реши Република България да се въздържи от присъединяване към Глобалния пакт за безопасна, регулирана и редовна миграция.

И германският канцлер подчерта важността на Пакта. Според нея той е голяма стъпка в борбата с трафикантите на хора.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Този ден е много важен. За първи път, на глобално ниво, съгласувахме общ политически пакт за миграцията. Добър знак е, че се заехме със съдбата на милиони мигранти и още веднъж подчертахме, че универсалните човешки права са за всички граждани, на всяка една държава на планетата.
Правителство на малцинството в Белгия след разпадането на управляващата коалиция

Правителство на малцинството в Белгия след разпадането на управляващата коалиция

Правителствена криза в Белгия заради заради пакта на ООН за миграцията, който трябва да бъде подписан утре в Маракеш. Националистическият Нов фламандс...

Пактът обаче предизвика и остри критики, най-вече сред националисти и привърженици на затварянето на границите. Според тях влизането му в сила ще доведе до още по-сериозен наплив на мигранти в развитите страни. А опасенията на редица правозащитни организации са, че пактът не защитава достатъчно правата на мигрантите.

България първоначално се въздържа от подкрепа на споразумението, но днес от министерството на външните работи заявиха, че страната запазва правото си да прилага "онези части от документа, които обслужват интересите ѝ".

Словакия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

Словакия няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията

Словакия потвърди вчера, че няма да подпише Глобалния пакт на ООН за миграцията, подобно на редица други страни, между които Чехия и Полша, предаде ДП...

Редица държави - Словакия, Австрия, Чехия, Израел, отазаха да подпишат пакта, а заради него се разпадна управляващата коалиция в Белгия. Глобалният пакт за миграцията, трябва да бъде одобрен от Общото събрание на ООН на 19 декември.