НОВИНИ

Приеха програмата за управление на качеството на въздуха в София до 2020 година

След тричасови дебати и с почти пълно мнозинство Столичният общински съвет прие актуализираната Програма за управление на качеството на въздуха до 2020 година. В нея са заложени мерки за намаляването на нивата на фините прахови частици и за ограничаването на движението на автомобили, които отделят високи нива на вредни емисии.

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 18.05.2017
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

С пускане на системата за ранно предупреждение, която се очаква да заработи в края на лятото, Столичната община ще предвижда дните с установено трайно замърсяване, в които градският транспорт ще бъде безплатен. С цел стимулиране на използването на екологично чисти превозни средства електромобилите и хибридните автомобили ще паркират безплатно. В някои райони на столицата ще се въведе т.нар. "успокоена зона", в която автомобилите ще се движат с 30 км/ч.

Също така се планира да бъде затегнат и контролът върху извършването на технически прегледи на автомобилите, тъй като те, строителството и отоплението на дърва и въглища са най-големите замърсители в София. До актуализирането на Програмата за управление на качеството на въздуха се стигна след като тази зима бяха установени завишени нива на фини прахови частици в София и страната ни беше осъдена от ЕС заради мръсния въздух.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившето жп общежитие в Русе продължава да се руши, търсят собственик
Бившето жп общежитие в Русе продължава да се руши, търсят собственик
Реакции за скандала с нацистките снимки
Реакции за скандала с нацистките снимки