НОВИНИ

Приеха промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Палатки, кемпери и каравани могат да се разполагат само в изрично определени зони. Това гласят одобрените окончателно в парламента поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Забранява се също така разполагането на плажни принадлежности върху пясъчните дюни.

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 13.06.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Свободно къмпингуване ще има, но само по определени правила - палатки, кемпери и каравани ще осигуряват удоволствие от общуването с природата само на определени места. Основният спор днес в пленарната зала беше дали палатките да не бъдат изключени от тези ограничения и да се запази правото на техните притежатели да ги разпъват, където пожелаят.

Явор Божанков, ПГ "БСП за България": Да, ред трябва да има, но не може да приравним кемпери, каравани и в същото число да сложим палатки. Това на практика означава не ограничаване, а забраняване на свободното къмпингуване.
Александър Ненков, ПГ ГЕРБ: Искаме да определим просто места, където да има най-малкото елементарни хигиенни изисквания, ако щете. Да се знае кой носи отговорност след края на сезона, кой носи, кой почиства.

В крайна сметка остана разпоредбата палатки да се разполагат само на определените места. Тези места няма да се категоризират като къмпингите, но в тях е забранено строителството. Също така на туристите е забранено да използват хавлии, чадъри, шезлонги и всякакви други плажни принадлежности върху дюните. Забранява се и достъпът на моторни превозни средства до тези райони.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Стана ясно, че всеки един от нас иска този вид туризъм да се развива. Стана ясно, че е необходимо да има правила, които да позволят това да се случва по начин, който да опазва природата, да има създадени необходими условия за това.

Представители на еко организации и зелени движения лично присъстваха при гласуването на закона. Тяхното впечатление е, че приетите днес поправки са козметични и пропагандни.

Мирослава Петрова, Обединена група "Бетономорие": Строителство, заграбване, презастрояване - все още ще е възможно по черноморското ни крайбрежие, за жалост, а ние сега приехме поправки, които на всичкото отгоре малко или повече ограничиха свободното къмпиране.

Предвидени са сериозни глоби за нарушенията, описани в закона. Палатка, каравана или кемпер извън определените зони може да струва на туристите от 500 до 1000 лева. Толкова е паричното наказание и за плажуване върху дюна. Санкцията за ограничаване на свободния достъп на граждани до плажа означава глоба от 2000 до 4000 лева за нарушителя. Всички тези наказания ще влязат в сила една година след приемането на специална наредба от четири министерства. Тя ще определи зоните за палатки и каравани. Така че за това лято ще важат досегашните правила за плаж и настаняване сред природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът подкрепи протестиращите медици във Видин
Омбудсманът подкрепи протестиращите медици във Видин
Протест в София срещу високите цени на горивата
Протест в София срещу високите цени на горивата