НОВИНИ

Приеха спасителен план за болницата в Карлово

Местната власт в Карлово и ръководството на общинската болница приеха оздравителен план за спасяване на здравното заведение. Управителят на болницата каза, че медицинските сестри, които са подали молби за напускане остават на работа. На работна среща при кмета на Карлово бяха набелязани и редица мерки за запазване на болницата.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
07:26, 17.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Местната власт ще внесе предложение в Националното сдружение на общините, с което ще поиска отпадане на бюджетните лимити и промени в медицинските стандарти за всички общински болници.

Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: За едно отделение по анестезиология се изискват 4 лекари със специалности, дали тези лекари са добри и какъв продукт произвеждат не е важно важно е да има четири лекари със специалности. С тези медицински стандарти малките болници каквито са общинсикте умишлено се водят към фалит.

В предложението ще бъде включено и искане за дофинансиране на общинските болници чрез отпускане на целеви средства от държавата към общините.

Емил Кабаиванов: Всяка година според територията и населението, което обслужва една болница вие трябва да преведете пари за капиталови разходи, това е за поддръжка на сграден фонд и апаратура и за издръжка на болницата това е най-скъпата част, храна и режийни разходи.

Ако болницата в Карлово не бъде запазена, пациентите ще трябва да пътуват до Пловдив, за да получат лекарска помощ. И хората не крият, че тази възможност ги тревожи.

Цана Стефанова: Аз съм диспансирана диабетик и то от най-лошия диабет и всеки месец съм на инсулин тука.
Асен Бичев: Не може то е далече Пловдив, нямаме възможност да идем до Пловдив, тука близо има бърза помощ, обажда ме се идва бърза помощ приемат ни...

Управителят на болницата посочи, че няма да допусне да бъдат закрити неврологията и вътрешното отделение. Но за да бъдат изпълнени исканията на медицинските сестри за по-високи заплати, е необходимо болницата да получи от държавата около 100 хиляди леав от надлимитна дейност, както и 33 хил.лева от Здравната каса за системата с пръстовия отпечатък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийският парламент забрани бурките
Австрийският парламент забрани бурките
Гърция е напълно блокирана от обща национална стачка
Гърция е напълно блокирана от обща национална стачка