Току-що приключи аудиенцията на президента Румен Радев при британската кралица Елизабет II. По думите му, срещата е преминала при изключително топла атмосфера. Държавният глава е поканил кралица Елизабет Втора или член на кралското семейство да посети България догодина, когато се навършват 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Обединеното кралство.

© БТА
Румен Радев, президент на България: Отправих покана към кралица Елизабет II при възможност тя или член на кралското семейство да посети България, във връзка и със 140 - годишнината от установяването на дипломатически отношения с Великобритания, която ще отбележим догодина. А съща така и на място да се запознае с нашата богата история, с вековните културни традиции на нашия народ, които присъстват и в Британския музей и в Британската библиотека. Мога да кажа, че аудиенцията при кралица Елизабет II не ражда новини. Тя е новина сама по себе си. Тя е знак за приятелските отношения между България и Великобритания.

Аудиенцията продължи около 40 минути, а през втората ѝ част в нея се включи и съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Президентът определи атмосферата на срещата като топла и сърдечна, като кралица Елизабет II е проявила жив интерес към историята и културата на нашата страна.

„Между България и Великобритания има стратегическо партньорство, отличен политически диалог, активно сътрудничество в редица области“, подчерта държавният глава.


© БТА

След аудиенцията, в отговор на журналистически въпрос президентът Радев коментира пред български журналисти, че отношенията между Европейския съюз и Великобритания са важни и за двете страни и запазването и развитието на близките отношения е обща цел.

„С най-голям приоритет трябва да е запазването на правата на гражданите и от двете страни“, коментира пред български журналисти в Лондон президентът.

© БТА