НОВИНИ

Приключи блокадата на Американския университет в Кабул

Повече от 10 часа продължи заложническата драма в Американския университет в Кабул. При атаката са загинали 13 души, 7 от които - студенти. Все още никой не е поел отговорност за нападението. Но според властите то е извършено от талибаните.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:02, 25.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Атаката започнала с експлозия до Американския университет. По това време в сградата имало над 800 души.

ФРИДУН ОБИДИ, началник - отдел на полицията в Кабул: Кола-бомба е била взривена до западната стена на Американския университет. След това двама нападатели влезли в сградата.

По време на нападението в Университета бил и фотожурналистът Масуд Хусани, който е носител на наградата Пулицер. Той успял да изпрати в Туитър съобщение за нападението. Няколко часа по-късно Хусани заедно с още 17 студенти успял да избяга. Спецчастите спасили около 750 души.

АХМАД ХУСИН, студент в Американския универститет: По време на атаката, бяхме в спортната зала. Бяхме се скрили в една стаичка в мъжкия фитнес. Останахме там до 1,30 ч. през нощта, когато бяхме спасени от силите за сигурност.

В ранните часове на деня, спецчастите убиха нападателите. Американският университет в Кабул е създаден през 2005-та година. Финансира се от Съединените щати. В него учат около 1 700 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Италия: Кризисен щаб решава дали да запечата град Акумоли
От нашия пратеник в Италия: Кризисен щаб решава дали да запечата град Акумоли
Конкурс за докторанти в Югозападния университет
Конкурс за докторанти в Югозападния университет