Делото за катастрофата в Хитрино приключи. Днес бяха пледоариите. Утре следобед се очаква да станат ясни присъдите на двамата машинисти, обвинени за трагедията от края на 2016 година.

Шумен

Делото за катастрофата в Хитрино приключи. По време на съдебния процес двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков не дадоха показания. Михнев не е давал показания в хода на досъдебното производство, а Радослав Петков е бил разпитван на 19 декември 2016 година. Тогава той е заявил, че не се признава за виновен. В последната си дума пред съдебния състав на Шуменския окръжен съд двамата машинисти бяха изключително лаконични. Те заявиха, че искат да бъдат оправдани и че съжаляват за последиците от тежкия инцидент след дерайлирането на влака в Хитрино.

Трагедията преобръща живота на Николай Цачев от Хитрино. Взривната вълна го хвърлила във въздуха, а след това с огромна сила е паднал на земята. Оттогава той се придвижва с бастун, заради фрактурите.

Николай Цачев: Животът ми се промени до такава степен, че се инвалидизирах. Както виждате, къщата ми е направена, но здравето ми замина.

В Хитрино очакват присъдата, която ще произнесе Шуменският окръжен съд след две години съдебно следствие за установяване на причините и виновните за катастрофата

Николай Цачев: Толкова дълго да отиде при тези ясни факти, които се виждаха от камери заснето и продължи толкова дълго това дело. Дано съдът да прецени правилно.

Защитата на машинистите настоява за оправдателна присъда, а защитникът на пострадалите смята, че машинистите са се возили в неуправляем влак.

Димитър Стефанов, защитник на машиниста Димитър Михнев: Искането е за оправдаване, поради това, че обвинението не е доказано по безспорен и несъмнен начин. С не изземване на елементи от железопътната стрелка не може да се твърди, че дерайлирането е в следствие на скоростта.
Николай Димитров, адвокат на частните обвинители: Ако разколебаване може да бъде свидетелски показания на лица, които не са български граждани, и които са изслушани като свидетели в настоящото производство, и техните свидетелски показания могат да разколебаят експертизите, които са приети, ние не сме съгласни с това.

Жителите на Хитрино все още с ужас си спомнят за трагичния инцидент, а възстановяването на щетите и нанесените травми продължава.

Ахмед Ахмед - заместник-кмет на община Хитрино: Няколко човека продължават да се лекуват и имат нужда от лечение. Най-пострадала е фризьорката Невим, която към момента все още не е успяла да възстанови зрението си.

Произнасянето на присъдата ще бъде утре от 15,30 ч.


Последни пледоарии по делото за взрива в Хитрино

Последни пледоарии по делото за взрива в Хитрино

Утре Шуменският окръжен съд ще се произнесе с окончателна присъда по делото Хитрино. Днес в съда продължават пледоариите на адвоката на частните обвин...