НОВИНИ

Приключи гласуването на изборите в Иран

Гласуването на президентските избори в Иран приключи и започва преброяването на гласовете. Страната избира между умерения сегашен президент Хасан Рохани и религиозния консерватор Ибрахим Раиси. Дългите опашки от гласоподаватели станаха причина изборния ден на бъде удължен с над 5 часа, предава "Ройтерс".

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:13, 19.05.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света
приключи гласуването изборите иран

След като бившият министър на културата и ислямската ориентация на Иран Мустафа Мирсалим оттегли кандидатурата си и призова на изборите привържениците си да гласуват за Ибрахим Раиси, броят на претендентите за президентския пост в Иран намаля до трима. Очаква се до балотаж да стигнат Рохани, подкрепен от иранските реформатори, и бившият главен прокурор Ибрахим Раиси, поддържан от консерваторите. Третият кандидат е бившият министър на промишлеността Мустафа Хашеми Таба.

Първоначално регистрираните кандидати бяха шестима. Кметът на Техеран Мохамед Галибаф и първият вицепрезидент Ицхак Джахангири оттеглиха кандидатурите си тази седмица. Столичният кмет призова да се гласува за Раиси, а Джахангири призова своите привърженици да дадат гласа си за Рохани.

Първоначално се смяташе, че никой от кандидатите няма да спечели над 50% от гласовете на първи тур и ще има със сигурност балотаж. След отказа на трима от кандидатите обаче, има вероятност следващият президент на Иран да бъде избран още на първия тур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за стрелеца от кв.Витоша
Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за стрелеца от кв."Витоша"
В Женева завърши шестият кръг  преговори за Сирия под егидата на ООН
В Женева завърши шестият кръг преговори за Сирия под егидата на ООН