Приключи извънредното заседание в Министерския съвет. Беше разгледан проектът на Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Вчера Венецианската комисия излезе с препоръки към България за разследването на тримата големи и реформата в съдебната система.

От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища - на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор.

Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт - това е прокурор, оглавяващ инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде абсолютно независим и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор.

Бойко Борисов, министър-председател: С изменението, което правим днес, създаваме ново звено - абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението, казвам това е хипотеза, при извършено престъпление.
Данаил Кирилов - министър на правосъдието: Гаранция за неговата независимост в това, че той се избира отделно от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и с мандат 7 години. Освен това по отношение на него, не може главният прокурор да упражнява правомощия по надзор на законност.

Това са основните промени, които се предлагат, за да се създаде ред за търсене на наказателна отговорност и подозрение за извършено престъпление от главния прокурор на републиката.

След като тази точка от дневния ред беше приета и този проектозакон тръгна към Народното събрание, премиерът Бойко Борисов коментира и темата за партийните субсидии. Пред министрите той обяви, че в нощта, когато на второ четене е гласуван бюджетът на България, той и финансовият министър са били поставени в ситуация, в която е трябвало да избират - или бюджетът да не бъде приет, или ако искат да бъде приет, да бъде приет с предложението на БСП партийните субсидии да бъдат по 8 лв. на глас за година на всяка една партия. Премиерът каза, че този въпрос никога не го е обсъждал с Корнелия Нинова и отрече ГЕРБ и БСП предварително да са се разбирали да постъпят по този начин.

Бойко Борисов - министър-председател: Възлагам на финансовия министър да ми направи анализ, защото ние сега на сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да ни се приеме бюджетът. Откъде дойде тая цифра 8 лв? Може да са 5, може да са 7, може да са 30. Откъде дойде тази цифра на базата на какъв анализ и какви сметки. И второ - за какво да се харчи субсидията. Правила.

Според Борисов именно през Закона за политическите партии трябва да се създадат правила за субсидиите на политическите партии. Той обаче определи също, че е абсолютно недопустимо и е див популизъм според думите му да се предлага отпадането на финансирането на партиите.
© БГНЕС