НОВИНИ

Приключи конкурсът за избор на проект на парк с макети "България на длан"

Приключи конкурсът за избор на проект за изграждане на първия културно-исторически парк с макети на открито "България на длан". В него се състезаваха 5 проекта, а победителят е избран от жури и с гласуване в интернет.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
22:53, 16.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Изборът на проект е направен с експертно мнение от Съюза на архитектите в България. Основните критерии на журито за оценка са естетика, функционалност, икономичност и атрактивност на решението.

Арх. Георги Бакалов, предс. на Съюза на Архитектите в България: Водещото при един такъв комплекс, когато трябва да се посети, трябва да бъдат експонатите т.е самите макети и от тази гледна точка не беше лесно на журито, да намери най-вярното решение.

Избрания проект е впечатлил и с възможността броят на макетите в него да се увеличава. Така паркът ще може да покаже не само българското културно-историческо наследство, а и да събере всички архитектурни паметници на ЮНЕСКО на едно място. В избора са участвали и повече от 4000 души в специално организирано интернет гласуване.

Съни Сънински: За нас беше важно да видим какво мислят хората, защото този парк е за децата и за семействата в България и за всички туристи и за всички българи.

Проектът, спечелил хората и специалистите архитекти, ще бъде представен на широката общественост. Ще бъде организирана и кампания за набиране на средства, с които да започне практическото изграждане на парка с макети на открито.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денонощно полицейски патрули обикалят улиците на Хитрино
Денонощно полицейски патрули обикалят улиците на Хитрино
​Собственици на риболовни кораби протестираха в Балчик
​Собственици на риболовни кораби протестираха в Балчик