НОВИНИ

Приключи мащабното учение „Сейбър гардиън“ 2017 (ГАЛЕРИЯ)

Най-голямото военно учение в Черноморския регион „Сейбър Гардиън“ приключи днес. Стотици войници с танкове, бронирани машини, самолети и артилерийски гаубици проведоха мащабна демонстрация. В учението, планирано повече от 9 месеца, участват 25 хиляди войници от 22 страни-членки и партньори на НАТО, а България, Румъния и Унгария са домакини. Целта на учението е изключително отбранителна, подчертаха организаторите.

Александър Марков
от Александър Марков
19:05, 20.07.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Малко след 11:30 ч. силите за специални операции освободиха фиктивен заложник на полигона в Ново село. Така започна кулминацията на най-голямото военно учение в Черноморския регион тази година.

Стрелба с танкове, самолети и бронирани машини е кулминацията на учението „Сейбър Гардиън“ 2017-а тук, в Ново село.

Танкове Т-72 и „Леопард“, хеликоптери „Апачи“ и „Шинук“, бронирани машини на пехотата „Брадли“, самолети Су-25 - с тези машини войниците от България, Гърция, Грузия и САЩ разиграха сценарий за бой с равностоен противник пред погледа на високопоставените гости.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Впечатлен съм от съвместимостта между страните-участнички, защото използваме, както виждате, различна техника, но това не пречи на резултатите, които самите вие видяхте. Добра стиковка, отиграване на едно учение, което наподобява реална бойна ситуация.

Целта на учението „Сейбър Гардиън“ е да препотвърди ангажимента на страните-членки и партньори на НАТО към сигурността на Черноморския регион.

ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: Тази година учението е най-пълномащабно, с най-голямо количество бойна техника и личен състав участва. Отлично представяне на всички участващи, което ще доведе до сглобяване бойните действия и до съвместни действия, ако се наложи.

Командващият Сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис даде висока оценка на домакинството на България.

ген.-лейт. Бен Ходжис, командващ Сухопътните сили на САЩ в Европа§ Това е най-добрата бойна стрелба, която съм виждал на полигона Ново село. Идвам тук за трета поредна година и засега това е най-реалистичната и най-динамична бойна стрелба. Ново село е изключително добър пример за отличното домакинство на България.

„Сейбър Гардиън“ 2017 тества и колко бързо съюзни войски могат да прекосят Европа в случай на конфликт. За пореден път генерал Ходжис се обяви за създаването на „военен Шенген“ без граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин е с най-голямото отличие на олимпиадата по математика в Сингапур
Българин е с най-голямото отличие на олимпиадата по математика в Сингапур
Лиляна Павлова отрече да е имало натиск към Боршош за обществени поръчки
Лиляна Павлова отрече да е имало натиск към Боршош за обществени поръчки