НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката срещу иракското посолство в Кабул

Приключи нападението срещу иракското посолство в Кабул, отговорност за което пое групата "Ислямска държава. И четиримата нападатели са мъртви, съобщи афганистанското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
18:56, 31.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
ислямска държава пое отговорност атаката иракското посолство кабул

Атаката започна малко след обяд местно време. Атентатор самоубиец се взриви пред вратите на посолството. Други трима нападатели влязоха в сградата, откъдето водиха битка срещу афганистанските сили за сигурност. Министерството не съобщи официални данни за броя на убитите и ранените, но порица нападението като "неислямско и нечовешко", отбелязва Асошиейтед прес. Говорител на вътрешното министерство каза, че сградата на посолството е понесла големи щети. Разбити са прозорци, няколко стаи са силно опожарени.

Иракският шарже д'афер в Кабул беше спасен от посолството и скрит в египетската дипломатическа мисия, съобщи иракското външно министерство, цитирано от Ройтерс. На сигурно място са били преместени и служители на посолството, никой от тях не е пострадал. Специалните сили на афганистанската полиция са стигнали до посолството "бързо и навреме", предаде ДПА.
Данните за пострадалите полицаи са противоречиви. Според едни източници леко е ранен едни полицай, според други - има двама убити
охранители на посолството.

В изявление на "Ислямска държава", разпространено чрез нейната пропагандна агенция Амак, се казва, че двама атентатори самоубийци са се самовзривили в посолството. Твърди се, че най-малко седем пазачи са били убити и входът е бил разрушен, предаде ДПА.
Нападението срещу иракското посолство беше извършено само две седмици, след като иракският посланик в Афганистан Фараздак ал Гали на пресконференция отбеляза успеха на иракските сили, освободили Мосул от джихадистката организация. От началото на годината в Кабул са извършени 11 големи атаки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опозицията не признава изборите във Венецуела за Учредително събрание
Опозицията не признава изборите във Венецуела за Учредително събрание
Пясъчни прагове и ограничения  на плавателния път по Дунав
Пясъчни прагове и ограничения на плавателния път по Дунав