НОВИНИ

Премиерът награди участниците в уникална археологическа експедиция в Черно море

Тригодишната научна експедиция за археологически проучвания в Черно море приключи днес. Находките и постиженията на международния екип учени, сред които много българи бяха високо оценени лично от премиера Бойко Борисов. Той награди участниците в най-голямата в света морска експедиция по подводна археология. Днес корабът на изследователите беше отворен за всеки любопитен. Екип на По света и у нас имаше възможност от близо да проследи откритията на археолозите, както ви показахме снощи.

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 19.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

На борда на кораба "Хавила Събсий" водещи български археолози и техни колеги от Англия, Швеция, Ирландия и Полша успяха да открият уникални находки в Черно море, които могат да преобърнат историята ни. 60 невероятно добре запазени останки от корабокрушения бяха открити благодарение на най-новите роботизирани лазерни сканиращи и фотограметрични техники. Експедицията става възможна благодарение на 18 млн. паунда, осигурени от английската фондация Ханс Раузинг, а учените получават възможност да изследват останки на кораби на дълбочина близо 2000 метра. Премиерът Борисов благодари на всички участници за невероятните открития.

Бойко Борисов- министър - председател: "Невероятно съм впечатлен, не само аз, но и колегите от българските учени и археолози, особено в подводната част. Ние имаме уникални специалисти, имаме уникално добре работещи хора. Каквото е трябвало ние сме направили и се радвам, че ръководството на БАН,с част от парите, които сме отпуснали, са отишли за тези експедиции.

Борисов връчи почетни ордени и награди на представителя на фондацията, ръководителя на експедицията и на основните учени, направили тези важни открития. Според археолозите голяма част от потъналите кораби ще пренапишат световната история, защото те са запазени изключително добре и дават нова представа за маршрутите и товарите на древните мореплаватели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винопроизводители от Кюстендил купуват грозде от Македония
Винопроизводители от Кюстендил купуват грозде от Македония
Непоказвани творби на Илия Бешков в Софийската художествена галерия
Непоказвани творби на Илия Бешков в Софийската художествена галерия