Професионалистите по здравни грижи излязоха на пети национален протест в София. Те искат по-високи заплати и промяна в Закона за съсловните организации. Заплашиха с колективни оставки и ефективни протести, ако исканията им не бъдат чути. От началото на годината правителството отпусна допълнителни 80 милиона лева за болниците. Готви се и увеличение на цените на част от клиничите пътеки през второто полугодие.

Медицински сестри, акушерки фешдри и физиотерапевти от цялата страна се събраха пред Министеркия съвет.

Веселина Милева, мед. сестра, Габрово: Не само със заплащането и с персонал просто е трагично в провинцията.

В някои болници заплатите вече са увеличени с отпуснатите от правителството 30 млн. лв.

Диляна Методиева, медицински лаборант, Бяла Слатина: Заплатата в момента е малко над 800 лева. Заплатите са вдигнати от миналия месец. Може би с около 200 лева не знам. Не мога точно да кажа.
Пети национален протест на специалистите по здравни грижи

Пети национален протест на специалистите по здравни грижи

Медицински сестри, фелдшери лаборанти и акушерки се събраха пред Министерския съвет.

В други болници увеличение на заплатите нямало, а в трети било между 50 и 80 лева, твърдят преотестиращите. Те искат стартовата заплата за всички медицински сестри да е равна на 2 минимални за страната. Твърдят,че още не са усетили ефекта от другите 50 милиона лева, които отпусна кабинета за болниците. Не са доволни и от намеренията за повишаване на цените на част от клиничните пътеки

Мая Илиева, организатор на протеста: Увеличението на цените на клиничните пътеки единствено ще доведе до това да се краде повече и пак да си забогатяват същите хора, както и досега.

От здравното министерство са подготвили нови единни правила за формиране на заплатите в болниците, но те още не били съгласувани с Лекарския съюз.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: След като ни върнат становището по методиката съм организирал отрасловия съвет, който трябва да я разгледа и приеме. И след това вече ще мога пред вас да разкажа съдържанието на тази методика.
© Цв. Катанска, БНТ

Шествието на протестиращите до здравното министерство блокира за кратко движението в центъра на София. Медицински сестри хвърлиха престилките си пред входа на ведомството.

Бисерка Иванова - акушерка, Карлово: Символично си хвърлихме заявленията за напускате, което можем да направим съвсем в реална обстановка.

Сестрите заплашиха с ефективни протести и гладни стачки. Прогнозите на здравния министър са,че през юни и юли заплатите на персонала в болницата ще се увеличат с допълнителните средства отпуснати от кабинета и по-високите цени на клиничните пътеки.