НОВИНИ

Над 850 са свободните места в гимназиите след третото класиране

Приключи централизираната кампания за прием в гимназиите след 7-ми клас. Днес трябва да стане ясно колко места останаха свободни след третото класиране и колко общо са закритите паралелки в столицата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:28, 01.08.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Приключи централизираната кампания за прием в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. Предстои последният етап, четвъртото или още казано, директорско класиране, което вече е децентрализирано - местата се разпределят от директорите на училищата. Днес стана ясно колко свободни места са останали, коментира Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град: Над 850 са свободните места, така че има достатъчно места. Отчитаме обстоятелството, че за първа година, от много години насам, имаме свободни места във всички желани училища. В 91 немска гимназия има три места, в Софийска математическа гимназия има три места, в ТУЕС има едно място. Това се дължи на обстоятелството, че родителите имаха правото да направят своя онлайн избор да кандидатстват в различни области. Когато децата са класирани в две области и те всъщност имат правото да изберат къде да се запишат, то се получава незаписване в дадено училище и местото остава незаето.

При последното директорско класиране, правилата се запазват, като се стремят да има публичност и прозрачност, и децата с най-висок бал да бъдат приети. Всички данни и графици трябва да бъдат оповестени на сайта на съответното училище, за да могат родителите да го проследяват, каза още Ваня Кастрева.

386 са децата, които не са се класирали на трите етапа, но сега имат възможност да подадат своите оригинални заявления в желаните училища.

15 са закритите паралелки до сега в професионалните гимназии, като се очаква да бъдат още 5.

Директорите могат да приемат деца за четвърто класиране до 10 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет беше превърнат в ресторант в Турция
Самолет беше превърнат в ресторант в Турция
Мъртва риба изплува край село Люти брод
Мъртва риба изплува край село Люти брод