НОВИНИ

​Приключи проверката на застрахователните компании и пенсионните дружества

Резултатите бяха обявени от шефа на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която увери, че хората не трябва да се притесняват за парите си в пенсионните фондове. Проверките показват, че секторите са устойчиви на стрес-тестове, като все пак са открити две групи проблеми.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:05, 03.02.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Първо има нужда да бъдат направени законодателни промени, които да гарантират, че пенсионните фондове не извършват съмнителни сделки със свързани лица. Сегашното законодателство не ги ограничава допълнително. От всички 27 фонда, от финансова корекция не се нуждаят 8 дружества, обявиха от Комисията. Стрес-тестът е показал още, че пет застрахователни компании трябва да увеличат капитала си, защото в момента има недостиг на 17 млн. лева. Дружествата са малки и заемат под 2% от пазара. Затова не се очаква това да създаде проблем.

Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор: "Получените резултати са обективни, тяхното качество не подлежи на никакво съмнение, те са достоверни и какво показват те - показват, че двата сектора са стабилни, устойчиви и добре функциониращи. При пенсионните дружества е идентифициран системен проблем, препоръчват се промени със законодателството. По отношение на застрахователите - различните финансови експерти ни предложиха различни оценки за едни и същи активи, което се дължи на липсата на ясна дефиниция що е това активен пазар.:
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Смолян ще купува водоноска
Община Смолян ще купува водоноска
Поскъпва цената за паркиране в Пазарджик
Поскъпва цената за паркиране в Пазарджик