НОВИНИ

Приключи първото гласуване за председател на Европейския парламент

Депутатите в Европейския парламент избират кой да замени Мартин Шулц като председател на институцията. Преди първия тур бяха издигнати седем официални кандидатури, но номинации могат да бъдат правени или оттегляни преди всеки един тур освен последния.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:21, 17.01.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

До преди няколко часа кандидатите за поста бяха 7, всички представители на различни политически партии. Преди първия тур на гласуването, който започна преди около два часа председателят на групата на либералите

Ги Верхофстат, който беше един от претендентите неочаквано оттегли кандидатурата си и обяви подкрепата си за кандидата на ЕНП Антонио Таяни.

За избирането на председател е необходимо абсолютно мнозинство от 50% плюс един глас. Гласовете на ЕНП и либералите на са достатъчни за постигането на това мнозинство. Така че зада бъде избран Таяни е необходима и подкрепата на някоя от другите партии. Социалистите издигнаха свой кандидат за поста - италианеца Джани Питела. Европейските консерватори и реформатори номинираха белгийката Хелга Стевенс.

По-интересни ще са следващите гласувания.

В момента се броят бюлетините от първото гласуване, ако не бъде избран председател на него предстоят още четири гласувания. В рамките на днешния ден ще стане ясно кой е наследникът на Мартин Шулц.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 180 са изчезналите в Средиземно море при корабокрушението край Либия
Близо 180 са изчезналите в Средиземно море при корабокрушението край Либия
15 блока в Пловдив вероятно няма да бъдат санирани
15 блока в Пловдив вероятно няма да бъдат санирани