НОВИНИ

Приключи разходката на двама американски астронавти в открития космос

Членовете на екипажа на Международната космическа станция, американските астронавти Пеги Уитсън и Джак Фишър приключиха днешното си излизане в открития космос, като изпълниха задачата, свързана с ремонта на оборудване върху повърхността на орбиталния комплекс. "Разходката в открития космос продължи два часа и 46 минути. Уитсън и Фишър успешно извършиха планираното излизане в открития космос", се казва в информация на НАСА.

bnt avatar logo
от БТА
21:24, 23.05.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
приключи разходката двама американски астронавти открития космос

Пеги Уитсън замени релеен блок, свързан с функционирането на слънчевите батерии и с друго оборудване, инсталирано върху външната страна на МКС. Въпросният блок излезе от строя на 20 май, като причините за това са неизвестни.

Фишър инсталира две телекомуникационни антени върху повърхността на модула "Дестини", които ще подобрят връзката, поясниха от космическото ведомство на САЩ. Американският астронавт не успя да се справи с тази задача по време на предишното си излизане в открития космос на 12 май, тъй като тогава в охладителната система на скафандъра му имаше малко изтичане на вода при подготовката за операцията. Това стана причина работата на астронавтите извън борда на станцията да бъде съкратена.

За 57-годишната Уитсън днешното излизане в открития космос бе 10-о. Общото време, прекарано от нея в открития космос, е 60 часа и 21 минути. По тези показатели тя се изкачи на трето място в списъка с рекордьорите. На първо място е руснакът Анатолий Соловьов, който има 16 излизания в открития космос, където е прекарал общо 82 часа и 21 минути. На второ място е американецът Майкъл Лопес-Алегрия - 67 часа и 40 минути

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американското правосъдие внесе жалба срещу Фиат Крайслер заради софтуер
Американското правосъдие внесе жалба срещу Фиат Крайслер заради софтуер
Избраха изпълнител, който да преобрази бившата топлоцентрала на НДК
Избраха изпълнител, който да преобрази бившата топлоцентрала на НДК