Със съвместна декларация приключи срещата на финансовите министри и председателите на централните банки на страните от Г-20, посветена на рисковете, които американско-китайския търговски спор оказва върху растежа на световната икономика.

© БГНЕС

"През втората половина на тази година се наблюдава възстановяване на световния икономически растеж, но има и рискове за понижаването му", се казва в декларацията.

Растежът на световната икономика показва признаци на стабилност от края на текущата и до 2020 г тенденцията е към постепенно покачване, пишат още министрите.

Документът обаче отбелязва, че много зависи от факта, че "напрежението в сферата на външната търговия не е оказало въздействие върху икономиката".

Това отразява загрижеността, изразена от всички участници, относно въздействието на американско-китайското външнотърговско противопоставяне върху световната икономика.

Декларацията изразява "загриженост относно степента на прозрачност на инвестициите в развиващите се икономики" и подчертава необходимостта от инвестиции в инфраструктура, като се вземат предвид съществуващите дългове на тези страни.

Специално внимание се обръща на необходимостта от засилване на регулирането на дружествата, работещи в областта на криптовалутите под формата на регистрация и лицензиране. Отразена беше и темата за въздействието на застаряващото население върху икономиката, сферата на заетостта и пазара на труда.

Срещата на финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от Г-20 се проведе в японския град Фукуока на 8 и 9 юни.

Финансовите министри и банкерите от Г-20 се споразумяха за нови данъчни правила

Финансовите министри и банкерите от Г-20 се споразумяха за нови данъчни правила

Финансовите министри и централните банкери на държавите-членки на Г-20, се споразумяха да изработят нови правила за данъчно облагане за технологичните...