НОВИНИ

Приключи срещата на финансовите министри от Г-20 в Япония

Със съвместна декларация приключи срещата на финансовите министри и председателите на централните банки на страните от Г-20, посветена на рисковете, които американско-китайския търговски спор оказва върху растежа на световната икономика.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:18, 09.06.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
приключи срещата финансовите министри япония

"През втората половина на тази година се наблюдава възстановяване на световния икономически растеж, но има и рискове за понижаването му", се казва в декларацията.

Растежът на световната икономика показва признаци на стабилност от края на текущата и до 2020 г тенденцията е към постепенно покачване, пишат още министрите.

Документът обаче отбелязва, че много зависи от факта, че "напрежението в сферата на външната търговия не е оказало въздействие върху икономиката".

Това отразява загрижеността, изразена от всички участници, относно въздействието на американско-китайското външнотърговско противопоставяне върху световната икономика.

Декларацията изразява "загриженост относно степента на прозрачност на инвестициите в развиващите се икономики" и подчертава необходимостта от инвестиции в инфраструктура, като се вземат предвид съществуващите дългове на тези страни.

Специално внимание се обръща на необходимостта от засилване на регулирането на дружествата, работещи в областта на криптовалутите под формата на регистрация и лицензиране. Отразена беше и темата за въздействието на застаряващото население върху икономиката, сферата на заетостта и пазара на труда.

Срещата на финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от Г-20 се проведе в японския град Фукуока на 8 и 9 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията арестува стотици протестиращи привърженици на опозицията в Казахстан
Полицията арестува стотици протестиращи привърженици на опозицията в Казахстан
16 сигнала за бомби в Москва, включително в катедралата Христос Спасител
16 сигнала за бомби в Москва, включително в катедралата "Христос Спасител"