НОВИНИ

Приключи срещата на Г-20 в Осака

Съедините щати и Китай се съгласиха да възобновят търговските си преговори, сделката за купуването на руските системи за противоракетна отбрана "Ес-400" остава, а руските инвестиции в Турция се увеличават. Това са акцентите от днешния втори и последен ден от срещата на върха Г-20 в Осака.

bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 29.06.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

След срещата днес между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Осака Тръмп каза, че преговорите са "отново в ход" и Вашингтон няма да налага нови тарифи върху китайския внос.

Си Дзинпин - президент на Китай: През 1979 г. нашите две страни създадоха дипломатически взаимоотношения. Оттогава настъпи огромна промяна в тези отношения, но един факт остава непроменен. Китай и Съединените щати печелят много от сътрудничество, но губят много от конфронтация. Днес аз съм готов да поема пътя на сътрудничеството.
Доналд Тръмп - президент на САЩ: Очаквам с нетърпение да работим заедно. Споразумението ще бъде историческо.

Доналд Тръмп се срещна и с турския си колега Реджеп Ердоган. Американският президент беше попитан дали ще наложи санкции срещу Анкара заради покупката на руските системи за противоракетна отбрана.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: В момента разглеждаме този въпрос. Турция е член на НАТО и наш приятел. Но това приятелство е двупосочна улица.

По време на срещата си с Владимир Путин, президентът Ердоган каза, че сделката е доказателство за подобрените отношения между Анкара и Москва.

Реджеп Ердоган - президент на Турция: Искам специално да отдам внимание на новия тласък в нашите отношения. Също така искам специално да кажа, че съвместното ракетно производство, както и технологичният обмен, са приоритети за сътрудничеството ни.
Владимир Путин - президент на Русия: Всички знаем, че нашите две страни са инвестирали една в друга не малка сума - 10 милиарда долара на страна. Нашите големи съвместни проекти стават реалност.

На заключителна пресконференция домакинът на форума, японският премиер Шинзо Абе, заяви, че лидерите от Г-20 ясно са потвърдили необходимостта от свободна, справедлива и недискриминационна търговия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и Меркосур подписаха споразумение за свободна търговия
ЕС и Меркосур подписаха споразумение за свободна търговия
Кораб с имигранти акостира на остров Лампедуза
Кораб с имигранти акостира на остров Лампедуза